Главна / Економија / Чадеж: Будућност земље планира се на време

Чадеж: Будућност земље планира се на време

Прва гнерација од 67.000 дигитално писмених основаца коју је Србија добила као једна од малобројних земаља у свету која је увела информатику као обавезан предмет, показала је да се будућност једне земље планира на време, изјавио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Чадеж је то рекао на свечаности на којој су председица Владе Србије Ана Брнабић и он уручили награде и признања победницима конкурса “Програмирај свој успех”.

Награде су уручене за најбоље примере пројектне наставе из предмета Рачунарство и информатика, ученицима 7. и 8. разреда и њиховим наставницима-менторима за пројекте из области Рачунарства, ИКТ и Дигиталне писмености.

Председник ПКС оценио је да су млади из Србије захваљујући знању из информатике много пре вршњака у свету закорачили у будућност.

“Број запослених у ИТ индустрији расте геометријском прогерсијом. Од 20.000 пре пет година до 40.000 данас и око 80.000 у целом ИКТ сектору. Годишњи раст извоза ИТ услуга је 26 одсто, док је вредност извоза софтвера годишње 1,6 милијарди евра”, навео је Чадеж.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да ће до 2023. године бити завршена комплетна дигитализација у свим школама у Србији и да се сваке године 1.000 нових ученика уписује у специјализована ИТ одељења као и да је у протеклих пет година дуплиран број запослених у ИКТ сектору.

Директор Фондације “Петља” Небојша Васиљевић рекао је да ће Србији у наредним годинама требати стручњаци у свим областима и да су ученици захваљујући часовима информатике и програмирања стекли вештине које ће им значити у даљем школовању и каријери.

Привредна комора Србије и Фондација “Петља”, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, расписали су у мају конкурс “Програмирај свој успех” како би се обележио завршетак школовања прве генерације дигитално писмених ђака који су имали обавезан предмет Информатика и рачунарство од петог до осмог разреда.

Прво место у категорији ИКТ и Дигитална писменост за 7. разреде припала је тиму ученика ОШ “Војислав Вока Савић” из Лазаревца, друго место ОШ “Урош Предић”, Орловат, треће ђацима ОШ “Јошаничка Бања”, из истоименог места.

У категорији Рачунарство, прво место освојили су седмаци ОШ “Ðура Јакшић” из Раковице, друго је припало ученицима ОШ “Петар Лековиц” из Пожеге, а треће ђацима ОШ “Матија Губец” из Таванкута.

Тим осмака ОШ “Михајло Пупин” из Ветерника освојио је прво место у категорији ИКТ и Дигитална писменост.

Друго место припало је ђацима ОШ “Вук Караџић”, Сочаница, а треће ђацима ОШ “Христо Ботев” из Димитровграда.

У категорији Рачунарство, прво место освојили су осмаци ОШ „Матија Губец” из Таванкута, друго ОШ “Партизански дом:, Доњи Бучумет, а треће ученици ОШ “Јастребачки партизани” из Мерошине.

Извор: Танјуг

Check Also

Чадеж: Српски привредници имају шта да понуде турском тржишту

Српски привредници имају много тога да понуде турском тржишту, оценио је данас председник Привредне Коморе …