Главна / Вести / Косово и Метохија / Свечана академија поводом 30 година од оснивања општине Звечан

Свечана академија поводом 30 година од оснивања општине Звечан

Свечаном академијом у Дому културе “Трепча” почело је обележавање Дана општине Звечан и 30 година од њеног оснивања.

Академија је почела пројекцијом филма о постојању и раду тридесет година општине Звечан.

Свечаном обележавању присуствује владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић и градоначелник Звечана Вучина Јанковић, као и остали званичници, грађани и представници институција.

Петровданска повеља поводом 30 година оснивања општине Звечан додељена је Епархији рашко-призренској, коју је примио владика Теодосије.

“Задњих година смо постигли веома велике резултате, захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију, нашим пријатељима, добротвора, и заиста смо поносни на све оно што је урађено, али то није крај и то није све. Ако Бог да, путујемо даље. Радићемо све у славу Божју и што је корисно за наш народ и наш опстанак”, рекао је владика Теодосије.

Петровданска повеља уручена је и Канцеларији за Косово и Метохију.

“Данас сам на реверу понео значку са грбом општине Звечан, јер где ће друго да буде Звечан него у срцу. Част ми је и задовољство што сам на овај велики празник са вама, како би заједно обележили 30 година постојања ове општине. Није општина позната само по тврђави Звечан већ по бројним тврђавама сатканим у вашим душама, тврђавама слободарског духа, којим браните ово место. Зато сам поносан на вас и зато ћемо као држава Србија учинити све да помажемо Звечан и улажемо у Звечан, као што улажемо у све наше српске средине на Косову и Метохији. Ви сте се показали да сте права, жива тврђава вере и наше државе, која је доследна наших Немањића, и без обзира што су се некада и мењале заставе, на врху тврђаве Звечан, још од османског царства, на крају се увек вијорила српска тробојка и вијориће се још много година”, рекао је Петковић.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић је казао да су се таласи историје преламали на нашим просторима и да су нас они учинили још снажнијим и истрајнијим, у нераскидивој вези са државом Србијом.

“Држава – то је народ, а народ најбоље зна где су им корени, где су им светиње и где су им претци. Формирана 1991. године, као посебна јединица локалне самоуправе, општина Звечан је од свог оснивања до данас тежила да својим грађанима обезбеди што боље услове за рад и живот. Општина Звечан је свој развој планирала захваљујући реалној могућности и потребама становништва. Од оснивања до данас, доприносило се урбанистичком и инфраструктурном развоју, изградњом саобраћајница, објеката од општег интереса, збрињавању социјално угрожених породица, али и младих брачних парова”, рекао је Тодосијевић.

Председнику Србије Александру Вучићу уручена је повеља за личну посвећеност, безрезервно залагање и давање доприноса развоју општине Звечан као и највеће градско признање – кључ града. Повељу је у председниково име примио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Повеље су уручене и потпредседнику Српске листе Милану Радојичићу, Клиничко-болничком центру Косовска Митровица, академику проф. др Зорану Кривокапићу, општини Стара Пазова, као и заслужним појединцима.

У програму учествује и Црквени хор “Бранислав Нушић”.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …