Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: ЗСО јесте услов свих услова ако хоћемо да идемо даље, а желимо нормализацију односа Београда и Приштине

Петковић: ЗСО јесте услов свих услова ако хоћемо да идемо даље, а желимо нормализацију односа Београда и Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, изјавио је у Звечану да ће се док је на Косову и Метохији срести са Драгицом Гашић.

“Иначе да вам кажем да након нашег сусрета у Грачаници за Видовдан, ми смо и три пута обишли у Ђаковици, представници Канцеларије и Привремених органа ову српску мученицу, али и хероја која се вратила у Ђаковицу, да попричамо шта можемо још да помогнемо нашој драгој Драгици Гашић, коју очигледно желе да протерају из Ђаковице само због тога што је Српкиња и само због тога што је одлучила да буде свој на своме и у своме стану. Срамота је на образу многих међународних организација који врло млако су поменули случај Драгице Гашић, а реч је о кршењу основних људских права, а једно од тих права јесте и право на повратак. Па онда се питају због чега се Срби не враћају на простор Косова и Метохије. Па кад виде случај Драгице Гашић, ко би се онда и вратио. И зато и не чуди што од 1999. године до данашњег дана број оних који су се вратили јесте мањи од два одсто.

И уместо што Приштина прети на све могуће начине и када господин Бесљими, говори да треба укинути некакве паралелне општине да би то њима био услов за формирање Заједнице српских општина, прво он тако нешто није споменуо у Бриселу, био је тамо мањи од маковог зрна, није ми јасно на које општине и паралелне институције уопште господин Бесљими мисли, када смо ми овде свој на своме, када имамо наше институције и наше општине које су старе више деценија, а и институције које су старе и више векова и никога не ургожавамо. Овде живимо, овде наши људи раде и овде желимо да градимо своју будућност”, рекао је Петковић.

Али очигледно, ако не жели да формира ЗСО, а видимо да то неће он налази најразличитије разлоге због чега то неће да уради, па сад говори како је потребно да се укину некакве паралеллне институције, питање шта ће им бити следећи захтев, да можда неће следећи захтев да им буде да не буде више Срба на Косову и Метохији, па када онда то испуни да формирају ЗСО, а онда се само питам за кога се формира ЗСО?

Дакле уместо то те празне приче нека се они врате дијалогу, нека се врате испуњењу свих споразума, јер Заједница српских општина јесте услов свих услова ако хоћемо да идемо даље, а желимо нормализацију односа Београда и Приштине, јер без тога нема напретка, нема будућности, желимо да овде опстанемо, останемо, зато смо и посвећени дијалогу, посвећени миру и на томе пре свега инсистира председник Александар Вучић”, изјавио је Петковић у обраћању новинарима након академије поводом Дана општине у Звечану.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …