Главна / Вести / Косово и Метохија / Данас су летњи Врачи, храмовна слава манастира Зочиште

Данас су летњи Врачи, храмовна слава манастира Зочиште

Српска православна црква данас обележава празник светих мученика Козме и Дамјана, тзв. летње Враче.

Света браћа Козма и Дамјан пореклом из Рима су били безмездни, односно бесплатни лекари и чудотворци. Васпитавани су у хришћанском духу. Према предању, имали су велику благодат од Бога, да лече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку. За свој труд нису тражили никакве награде, само су захтевали од болесника да верују у Христа Господа.

Наследивши велико имање, они су га разделили сиромашнима и болеснима. У то време у Риму је царевао цар Карин. Пред њега, гонитељи хришћанства су извели свету браћу, оковану у ланце. После дугог испитивања цар им нареди да се одрекну Христа и принесу жртве идолима. Но, Козма и Дамјан не само да не послушаше цара, него му упутише савет да он одступи од мртвих идола и да призна јединога истинитога Бога. „Наш Бог није створен. Он је Створитељ свега, а твоји су богови измишљотине људске и дело руку уметника. И кад не би било уметника да вам направе богове, ви се не би имали коме клањати” рекли су ови бесребреници.

После чуда учињенога над самим царем, – јер га чудесно исцелише од тешке болести, цар прими хришћанство. И они продужише славити Христа Бога и исцељивати болне, и беху сами од народа прослављани на све стране.

Страдали су 248. године, тако што их је у шуми убио њихов учитељ – лекар који је осећао завист због славе и љубави коју су имали у народу.

Овај празник се слави као храмовна слава манастира Зочиште, код Ораховца. У овој светињи налазе се мошти Светих Врача и у народу је познат као место чудесних исцељења, које походе и људи других вероисповести.

Свети Врачи у народу се празнују два пута годишње – 14. јула и 14. новембра. И летњи и јесењи Свети врачи обележавају се са уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године. Болесници се заветују Светим врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве. Иначе, овај празник слави се и као лекарска слава али и као заштита од грома.

 

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

У Грачаници још две особе позитивне на корона вирус

Кризни штаб општине Грачаница саопштио је да је према најновијим званичним подацима на подручју општине …