Главна / Вести / Косово и Метохија / У манастиру Свети Врачи у Зочишту обележена храмовна слава

У манастиру Свети Врачи у Зочишту обележена храмовна слава

У манастиру  Свети Врачи  у Зочишту за храмовну славу и велики православни празник литургију је служио владика рашко -призренски и косовско-метохијски Теодосије са петнаест свештенослужитеља. Након причешћа пререзан је славски колач и одређен домаћин славе за наредну годину.

У беседи након литургије, владика Теодосије пожелео је великом броју окупљених верника да у здрављу, весељу и миру дочекају овај празник и наредне године .

“Нек је благословен данашњи дан и нека нам свети бесребреници на помоћ буду свима”, рекао је владика рашко -призренски.

Домаћин данашње славе Небојша Николић каже да је велика част бити домаћин славе у једној оваквој светињи, попут манастира у Зочишту.

“За сваког Србина који живи на простору манастир Свети Врачи у Зочишту представља “Мали Острог”. Ја и моја пороодица овде смо долазили небројено пута и сваки наш долазак код нас  изазива насушну потребу да све чешће будемо овде”, каже Николић.

Ђорђе Ђорђевић из Црквене Водице слкедећи је домаћин славе, јер је данас он преузео колач.

“Колач сам узео за здравље своје породице и својих пријатеља, а ово је за мене и векликачаст која ми је указана. Бити домаћин славе на оваквом месту и на овом великом празнику је за мене велика част и привилегија”, казао је Ђорђевић.

За разлику од прошле године, када је манастир због пандемије био затворен, ове године капија је била отворена за више од хиљаду верника који су данас дошли на манастирску славу.

Општина Грачаница обезбедила је превоз за све своје становнике који су желели да данас присуствују храмовној слави у Зочишту.

Обележавању храмовне славе у Зочишту присуствовао је и председник општине Грачаница Срђан Поповић.

“Ево и одавде данас шаљемо поруку мира, шаљемо одговор на све оне инциденте и све оно што се дешава нашем народу. Упркос свему томе српски народ се окупља око својих светиња и сигурно могу да кажем да ћемо опстати и остати на овим просторима.

У Зочиште су данас стигли Срби из свих крајева Косова и Метохије, али и централне Србије и Републике Српске.

Сви они истичу да је црква и вера, оно што окупља и даје наду за опстанак  Србима на КиМ.

 

 

 

 

Check Also

На Брезовици настављена акција провере илегално подигнутих објеката

Основно тужилаштво у Урошевцу наставило је данас акцију провере објеката који су изграђени на подручју …