Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Разговори с Албанцима важни за мир и стабилност

Вучић: Разговори с Албанцима важни за мир и стабилност

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас на путу за Брисел, где ће се састати са косовским премијером  Аљбином Куртијем, да су разговори са албанским представницима важни јер се тиме чувају мир и стабилност.

“Никада није посебно пријатно ни путовање, ни боравак у Бриселу када водите разговоре са албанским представницима. Међутим, за Србију је то важно, јер тиме помажемо нашем народу на КиМ, чувамо мир и стабилност који су од пресудног значаја за економски напредак целе Србије”, написао је Вучић на Инстаграм налогу “будућностсрбијеав”.

Он је објавио фотографију из авиона на којој прегледа материјале пред састанак са Куртијем.

“У авиону, увек, баш као у студентским данима, обнављам градиво и припремам се за тешке састанке. Предаја није опција”, навео је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер  Аљбин Курти, састаће се данас у Бриселу, на новој рунди дијалога Београда и Приштина на високом политичком нивоу.

Нова рунда разговора у Бриселу предвиђено је да почне у 14 часова билатералним састанцима две стране са посредницима ЕУ.

Главни посредник ЕУ у дијалогу Беогрда и Приштине и шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, пред почетак и овог састанка обратиће се медијима видео поруком у којој ће изнети очекивања од разговора.

Из Европске службе за спољне послове најавили су да ће специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак као други домаћин састанка у Бриселу, око 18 часова видео поруком сумирати резулате разговора.

У Бриселу поручују да се Александар Вучић и Аљбин Курти “фокусирају на напредак учињен до сада” и да се договоре око следећих корака у дијалогу и наглашавају да је ЕУ као главни посредник у дијалогу задовољна наставком процеса и одржањем динамике састанака представника две стране, уз оцену да је нормализација односа Београда и Приштине и постизње свеобухватног правнообавезујућег споразума “процес који траје”.

“Важно је да се процес наставља и да нема назадовања”, порука је ЕУ пред овај састанак, а у дипломатским изворима у Бриселу оцењују да и Београда и Приштина, и поред супротстављених ставова и реторике,” знају да морају да иду ка компромису и решењу”.

Извор: Танјуг

Check Also

Канцеларија за КиМ и ове године подржаће учешће произвођача са КиМ на Београдском манифесту

Канцеларија за Косово и Метохију подржаће ове године учешће туристичких организација, породичних винарија и малих …