Главна / Некатегоризовано / Дачић: У Бриселу се неће постићи изузетно важни резултати

Дачић: У Бриселу се неће постићи изузетно важни резултати

Нова рунда дијалога Београда и Приштине, која ће бити одржана данас у Бриселу, сигурно неће довести до постизања изузетно важних резултата, али веома је битно да се ти разговори воде, оценио је председник Народне скупштине Ивица Дачић.

“Када је реч о конкретним дометима овог састанка, он сигурно неће имати капитални домет у смислу да ће се постићи изузетно важни резултати, али овде је изузетно важан резултат да се тај процес уопште врати у неки континуитет, односно да се ипак воде ови разговори”, рекао је Дачић гостујући на телевизји Прва.

Додао је да ће бити потребно стрпљење и време да се представници Албанаца укључе у дијалог и почну да се понашају онако како је примерено дијалогу.

Председник парламента је рекао да Србија не треба да даје никакве поводе у смислу тога да неће да учествује у дијалогу.

“Ми учествујемо у дијалогу и тражићемо да се спроведе све што је договорено”, рекао је Дачић.

Бриселски споразум парафиран је 19. априла 2013. године, а Дачић каже да сигурно нико није очекивао да међународна заједница неће “чвршће” да притисне Албнце да испоштују оно што је предвиђено тим споразумом.

“Нису овде проблем Албанци јер знамо да они имају тактику да једни потписују, други одбијају, трећи траже одлуке Уставног суда, а онда се мењају власти нон-стоп и нико не преузима одговорност да реализује оно што је потписао онај пре њега”, рекао је Дачић.

Са друге стране, истакао је да је Србија показала велику озбиљност и државотворност са жељом да то буде наш конструктивни допринос решавању нерешених односа.

Навео је да се Албанцима не свиђа идеја да се уопште воде разговори, додајући да је њима само идеја да се стање које су прогласили за готово формализује и да Србија пристане да каже да је Косово независно, те да се дијалог даље води само о неким техничким питањима.

“Они су тако разумели Бриселски дијалог, а то је на неки начин била последица свих тих односа у време када је Генерална скупштина Уједињених нација донела одлуку да измести дијалог у Брисел”, казао је Дачић.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић: Добар разговор са Путином; Цена гаса најповољнија у Европи

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је данашњи телефонски разговор са председником Руске федерације …