Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Разговори са Аљбином Куртијем су “чудо невиђено”

Петковић: Разговори са Аљбином Куртијем су “чудо невиђено”

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да је цео политички шоу Аљбина Куртија у Бриселу осмишљен да се српска страна натера на реакцију.

Друга рунда дијалога Београда и Приштине на највишем политичком нивоу завршена је јуче без помака.

У разговорима у Бриселу учествовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Петар Петковић је рекао да  је председник Александар Вучић  од самог почетка тог политичког процеса  разговарао са Тачијем, Хотијем, Мустафом, али да су разговори са Аљбином Куртијем  “чудо невиђено”.

“То можете да питате и представнике ЕУ, Лајчака и Бореља. За састанак на високом политичком нивоу, припремали смо се још на техничком разговору који је био 7. јула”, каже Петковић.

“Тада смо добили нацрт од ЕУ око чега треба да се сагласимо, реч је о три тачке и три реченице и у њима нема ништа спорно и да неко ко то одбија јасно је да не мисли о миру и да не жели да иде у правцу нормализације односа Београда и Приштине”, истакао је Петковић.

Петковић указује на оно  што је предложила ЕУ – обе стране су се сагласиле да се интензивирају заједнички напори да се пронађу преостала нестала лица, да се уздрже од једностраних радњи и потеза које имају потенцијал да дестабилизују ситуацију на терену, и трећа тачка – да ће се редовно одржавати састанци главних преговарача уз посредство ЕУ.

Петковић каже да се Курти сагласио само са трећом тачком, две тачке није желео да разматра јер је инсистирао на суочавању са прошлошћу, па кренуо да говори о три геноцида.,

На све провокације, увреде, Вучић је аргументовано и смирено одговарао Куртију, јер цео политички шоу Куртија, како каже Петковић,  био да се српска страна натера на реакцију.

“Било је тренутака када смо у току разговора могли сто пута да устанемо и одемо, ми смо остали, председник је остао да седи и покаже пуну посвећеност Београда дијалогу. Уместо да разговара о ове три тачке које је предложила ЕУ, Курти излази са својим папиром и даје га Борељу, он пита о ком папиру је реч – нико то није прочитао видео”, рекао је Петковић.

“Бојимо се за мир и безбедност Срба на КиМ јер нас плаши чињеница да је Курти одбио другу тачку да се не дозвољавају никакве једностране акције”, истакао је Петковић.

То даје простор Куртију, како каже Петковић, да угроожава безбедност Срба на КиМ, а председник је на самом почетку дао представницима ЕУ на енглеском језику тачно наведених 80 ицидената са датумима, именима људи – напада на Србе и њихову имовину и имовину СПЦ.

Према његовим речима, када је Борељ погледо списак, зачудио се.

“Курти генерише насиље према Србима” 

“У протеклој години било је укупно 80 инцидената у 12 месеца, повећао се број инцидената према Србима, између осталог јер је Курти дошао на власт у Приштини, он генерише насиље према Србима”, каже Петковић.

Председник је поменуо и случај Драгице Гашић у Ђаковици, случај малог Николе Перића кога су пребили у Гојбуљи, случај Ранка Бацића који је пребијен код Клине.

Говорећи о томе ко Куртију даје крила за такво понашање, Петковић каже да су Лајчак и Борељ били конструктивни и покушавали у више наврата да га врате Куртија у ток дијалога.

Додаје да је Курти махао књигама Наташе Кандић, говорио о три геноцида које је наводно починила Србија.

“Сви су се само гледали, Борељ није могао да разуме о чему прича Курти, рекао је хајде да идемо у правцу будућности”, указао је Петковић.

“Помињао је накаве жртве Албанаца у Ораховцу, председник му је рекао јуче смо обележили 23 године од страдања 84 Срба у Ораховцу, током 98. и 99., 14 чланова породице Костић. Какав је пробем да се одогворимо око питања несталих, ни то није хтео Курти”, каже директор Канцеларије за КиМ.

“Када поменете и кажете, хајде да истражимо све локације за које постоји сумња да се у њима налазе они који су покопани, Курти то неће, каже да тај посао не може да обавља Вељко Одаловић, он је Милошевићев злочинац. Не може Курти да кадрира у Влади Србије, нити док је председник Вучић ико може да доноси одлуке осим ове власти, јер смо суверена и независна држава која самостално доноси одлуке”, рекао је Петковић.

Извор: РТС

Check Also

Вучић са Брамерцом: Сарадња задовољавајућа

Председник Александар Вучић разговарао је данас са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне судове Сержом …