Главна / Вести / Косово и Метохија / Конкретне оптужбе, докази и сведоци против Тација у октобру

Конкретне оптужбе, докази и сведоци против Тација у октобру

Специјално тужилаштво Косова биће спремно средином октобра да суду поднесе претпретресни поднесак, листу сведока и доказа против некадашњих шефова ОВК Хашима Тачија и још тројице оптужених за низ ратних злочина на Косову и Метохији над Србма, али и Албанцима нелојалним ОВК.

У поднеску за шесту статусну конференцију, која сутра треба да се одржи пред судијом за претходни поступак Специјализиваних већа Косова са седиштем у Хагу, тужилаштво је нагласило да се његове истраге у овом случају настављају и у наредном периоду, али да то неће утицати на припреме за суђење.

Тужилаштво планира да поднесе још два захтева за заштиту сведока, и најављује да ће у току ове седмице обелоданити одређене доказе, укључујући додатне изјаве сведока, као и видео и документарне доказе.

Претпретресни поступак је документ у коме тужилаштво прецизира за сваког оптуженог које му се конекретне оптужбе стављају на терет и којим, доказима то поткрепљује. Са друге стране, браниоци оптужених поново су се у поднеску за сутрашњу статусну конференцију пожалили на потешкоће с којима се суочавају у вођењу истрага, а због пандемије ЦОВИД-а.

Такође су поновили проблеме са неблаговременим и деломичним обелодањивањем доказа од стране, опсежне редакције у обелодањеном материјалу, као и наводне текуће истраге које спроводи тужилаштво.

Секретаријат суда је у свом поднеску навео да су на основу савета медицинског службеника, личне породичне посете оптуженима настављене од 15. јула, као и да вакцинација чланова уже породице није потребна за наставак личних посета. Посете осталих члановима породице би требало да се наставе у августу или септембру, уколико медицински службеник процени да је то у реду с озбиром на ситуацију са вирусом Цовид, како у Холандији тако и широм света, наводи се у документу. Секретаријат напомиње да ће видео посете и даље бити омогућене са блиским рођацима притвореника што је више могуће.

Статусна конференција ће бити одржана пред судијом за претходни поступак, а њој ће присуствовати представници тужилаштва, одбране, као и заступник жртава.

Оптужени ће највероватније као и до сада конференцију пратити видео линком из притворске јединице, а њихове ће ставове и интересе заступати њихови браниоци.

Тачи и остали су ухапшени поцетком новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору. Он је претходно поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима. Жртве су махом били Срби, али и Албанци нелојални ОВК.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Красници сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …