Главна / Вести / Косово и Метохија / Нова статусна конференција у случају бивших лидера ОВК

Нова статусна конференција у случају бивших лидера ОВК

Нова статусна конференција у случају бивших челника ОВК одржава се данас у Специјалном суду Косова са седиштем у Хагу.

Како је најављено, рочиште Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију требало би да почне у 14.30 сати, преноси Кљан Косова.

Седница ће бити одржана пред судијом за претходни поступак, а њој ће присуствовати представници Тужилаштва, одбране, као и заступник жртава.

У одлуци судије којом се заказује ова седница, наводи се да ће на њој бити разматран напредак претходног поступка, у погледу обелодањивања доказа истраге како Тужилаштва, тако и одбране, о преводу докумената и евентуалним споразумима или алибију.

Тачи и остали су ухапшени почетком новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК оптужена су за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Петковић: Потурањем лажног ,,нон – пејпера” о ЗСО, политичари у Приштини доказују да су ситни преваранати и фалсификатори

Да је политичка врхушка у Приштини ништа друго до дружина ситних превараната и фалсификатора, потврђује …