Главна / Politika / Петковић: 22 године зјапи отворена рана на срцу Срба и државе Србије због масакра у Старом Грацку

Петковић: 22 године зјапи отворена рана на срцу Срба и државе Србије због масакра у Старом Грацку

У селу Старо Грацко код Липљана обележена је 22 година од масакра Срба, 14 српских жеталаца је свирепо страдало тог 23.јула 1999.године, правде и даље нема. Парастос страдалим жртвама служио је владика Теодосије, почаст страдалима одао је и директор канцеларије за КиМ  Петар Петковић, представници Српске листе, представници привремених органа, начелник округа и други. Парастосу је присуствовало стотинак људи.

Након Парастоста његово преосвештенство владика Теодосије обратио се мештанима села, породици жртава, и свим присутним србима.

“Данас смо се окупили у селу које сведочи наша страдања али и наш опстанак и истрајност на нашем светом Косову и Метохији. Невине жртве, мештани овог села, жетаоци, радници..положили су своје животе и страдали од руку злочинаца, крвника. Данашњи парастос и молитвени спомек одржан је како би Господ примио у царство своје њихове душе, тамо где нема болести ни жалости ни страдања тамо где је живот вечни.” На крају беседе владика је поручио да смо поштујући жртве дужни да будемо достојни и истрајни у подвигу истрајања у времену када није лако бити србин и хришћанин на овим просторима.

Ко је убио 14 жеталаца питање је које се поставља и данас, да је злочин који је неизбрисива мрља на образу међународне заједнице истакао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

“Већ 22 год. зјапи отворена рана на срцу породица српског народа и државе Србије због страшног злочина и масакра који се десио овде у Старом Грацком. После пуне 22 год. још увек траје жетва, и трајаће све док лицу правде не буду приведени сви они који су починили овај страшан злочин. Обзиром да ратни злочини не застаревају, све док дишемо, држава Србија ће инсистирати да се пред лице правде изведу и налогодавци и извршиоци овог масакра. Две деценије су прошле, нико није пронађен а зна се све, док је Еулекс срамно обуставио истрагу, уз изговор да наводно нема доказа, и да и даље не знамо ко су ти који су починили страшни злочин над српским становништвом,а докази постоје. Парадокс је да они који су убијали и чинили злочине над српским становништвом у Старом Грацком али и по осталим местима КиМ, убијајући Србе, данас доносе резолуције, где желе српски народ да представе као геноцидан нрод док ми 22 године чекамо да се пронађу и врате наши најмилији који се и даље воде као нестали.  ”

Петковић је питао да ли суза Новичине мајке најмлађег настрадалог жетаоца може да буде мања и мање вредна од сузе нечије друге мајке- “Наравно да не може! Зато нека се не усуђују они који покушавају да окриве српски народ за злочине, нека се не усуђују да се тако понашају, јер ми смо овде страдали и још увек чекамо задовољење правде, која је спора али достижна.”

Петковић је мештанима пренео поруку председника Србије Александра Вучића да је недавно у Бриселу покренуо питање злочина  о несталим и страдалим Србима и неалбанском становништву на КиМ, и тражио да се пронађу сви нестали и да се утврди правда и истина.

Петковић је мештанима села поручио да ће Канцеларија за КиМ и Влада Републике Србије пружити помоћ људима у Старом Грацку која им је потребна за нормалан живот који је достојан сваког човека у 21.веку.

Check Also

Петар Петковић: Фон Крамон покушала да од Срба са КиМ направи легитимне мете у које је дозвољено пуцати

Нескривена албанска лобисткиња Виола фон Крамон покушала је вечерас да од Срба са Косова и …