Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Време је да се Приштина суочи са својим злочинима и да кривци одговарају

Петковић: Време је да се Приштина суочи са својим злочинима и да кривци одговарају

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић казао је да Приштина и међународна заједница покушавају да представе такозвано Косово као некакву оазу толеранције али да их реалност на терену свакодневно демантује.
Петковић је у интервјуу за лист Ало представио положај Српске заједнице на Косову кроз пример српске повратница Драгица Гашић из Ђаковице.

“Драгица је најсликовитији пример како данас изгледа судбина повратника на Косову и Метохији. И свако ко се пита зашто је данас, две деценије касније, стопа повратка мања него у Руанди и износи мање од два одсто, нека проба да посети Драгицу Гашић, с њом прошета Ђаковицом, покуша да с њом купи хлеб у локалној пекари или јој замени врата” казао је Петковић.

Да ли кроз случај Драгице Гашић можемо посматрати сва расељена лица са Косова?

За Србе је назалост Ђаковица забрањен град, мада је слична ситуација и на другим местима где искључиво живе Албанци. Пред примером Драгице Гашић падају све маске Приштине јер је ова храбра жена разобличила како заиста изгледа живот Срба јужно од Ибра.

Али Приштина оптужује Београд да је злоупотребио и Драгицу Гашић и малог Николу Перића из Гојбуље…

То је врхунац лицемерја. Па не би Драгица ни била тема медија да јој нису претили клањем, пленили врата и забрањивали јој да купи кору хлеба. Нека се Приштина запита зашто Драгица није пример успешног повратка расељених, него је мученица којој сада желе да одузму и стан. Па није ни мали Никола Перић из Гојбуље сам себи нанео повреде. Њега управо злоупотребљавају они који склањају очи пред модрицама и страхом тог српског дечака који је нападнут само зато што је Србин и носи крстић око врата. Зато, уместо замене теза, нека погледају истини у очи.

На Косову је током ове године забележено близу 90 напада на Србе и њихову имовину, као и на светиње СПЦ. Како оцењујете безбедносну ситуацију у српским срединама?

За нас ниједан инцидент није ни мали ни безначајан и нећемо прећутати ниједан који се догодио. Чињеница да за првих седам месеци ове године имамо инцидената колико и за целу прошлу годину, показује да је безбедносна ситуација у многоме погоршана. То је последица неодговорне и запаљиве реторике Приштине која иде на руку и соколи екстремисте, али и одсуства конструктивног дијалога. Због тога ми вагамо и меримо сваку своју реч, сваки свој поступак, свесни да је мала варница потребна да направи велики безбедносни проблем на КиМ. А питање безбедности се по правилу прелама преко леђа нашег народа. Док год је председник Алекдандар Вучић на челу Србије, нека свима буде јасно да никакве потенцијално нове олује и погроме нецемо допустити.

Како реагују представници међународне јавности и ЕУ на ове инциденте?

Верујте, и Ђузеп Борељ је био затечен када му је председник Вучић дао списак етнички мотивисаних напада, са сликама које то документују. Нажалост, Приштина покушава да минимизира и негира српска страдања на сваком кораку, за њих српске жртве не постоје. Док год имају такав приступ, нема инстинског помирења и грађења заједничке будућности. Ако је већ то манир Пристине, међународна заједница не сме да окреће главу од српских страдања и проблема на терену јер они имају мисију и одговорност да осигурају мир и безбедност на простору КиМ, а не само да се “изненађују и шокирају” инцидентима који се десавају.

И српска и албанска страна наводе да се зна ко стоји иза масакра у Старом Грацку Много је нерасветљених злочина над Србима на Косову.

Време је да се Приштина суочи са својим злочинима и да кривци одговарају за почињене злочине. У једно можете да будете сигурни – Србија никада неће одустати од права и правде за Србе јер ратни злочини никад не застаревају. Зашто би суза Новичине мајке, која је изгубила сина на том пољу смрти код Старог Грацка, била мање вредна од сузе неке друге мајке? Зашто би суза српске мајке била мање тешка од сузе неке албанске мајке. Расветљавање злочина и кажњавање одговорних је цивилизацијска тековина и наш дуг према прошлим и будућим генерацијама. Због тога смо и у Бриселу инсистирали да се расветле судбине несталих.

Да ли имате утисак да Аљбин Курти минирањем преговора у Бриселу жели да “натера” Београд да одустане од дијалога?

Београд нико не може да натера да одустане од дијалога, јер ми не водимо дијалог ради дијалога, већ да бисмо осигурали трајни мир и безбедност на простору Косова и Метохије. Много пута до сада смо могли да напустимо преговоре, али би то било лако, можда би донело и неки аплауз у домаћој јавности, али би тако нешто било и врхунац неодговорности. Може Аљбин Курти да покушава да провоцира, он с друге стране има снажног преговарача Александра Вучића коме су општи интереси изнад свега. Зато Куртију никакви политикантски игрокази неће проћи и што пре то схвати, то боље по њега.

Ердоган је најавио да ће помоћии напоре Приштине да обезбеди признања од још неких држава, упркос томе што је на снази договор о једногодиссњем престанку лобирања. Како ће Србија одговорити?

Ниједна озбиљна држава не открива своју стратегију и след корака, тако да будите уверени да ће званични Београд итекако умети да одговори на такву ситуацију и неће бити неми посматрач. Као што смо до сада успели да спречимо чланство такозваног Косова у бројним међународним организацијама, тако имамо спреман одговор и на кампању лобирања за признања.

Црна Гора и Приштина усвојиле су Резолуције о геноциду. Да ли сматрате да се злоупотребљава термин геноцид у политичке и друге сврхе?

Не постоји народ који је више страдао на тлу Европе од Срба и који је истовремено више оптуживан за злочине. И то је парадокс ком данас сведочимо. За нас је важно да смо као држава са председником Александром Вучићем почели да негујемо традицију сећања на сва наша страдања и да се достојно односимо према својим жртавама. Данас Србија отврено говори и помиње своје зртве и у Јасеновцу, Косарама, Олуји, Нато агресији – не стидимо се својих зртава како је то било у време Тадица, Ђиласа и Јеремића. Напада на Србију различитим резолуцијама је заправо покушај да се вестацки промене историјске чињенице, али и покусај да се заустави Србија која је данас победник на бројним пољима, од економије, до здравства и вакцинације и то је оно што многе у региону боли.

Албанци свим силама покушавају да представе да су православне светиње на Космету њихова културна баШтина, а са друге стране редовно нападају цркве и манастире. Како то коментаришете?

Не могу манастире да бране и чувају они који су их палили. Ми од почетка године имамо тачно 20 напада на верске објекте СПЦ на Косову и Метохији. Ту није реч само о вандализовању или харању светиња. На нашим храмовима исписују се пароле мржње, руше се иконе… Беспредметно је говорити о томе чије су светиње на КиМ. Коме није јасно само нека погледа Дечанску повељу и друга документа, која тацно показују да је рец о српској културном и духовном наследју, тацније наследју дрзаве Србије, СПЦ и српског народа. Само у последњих неколико година обновили смо преко 45 цркава и манастира, а било је храмова и других објеката СПЦ које смо подизали из пепела.

Извор Ало, Косово онлине

Check Also

Породица Слађана Трајковића најавила за сутра протест у Приштини испред зграде Специјалног тужилаштва

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао …