Главна / Вести / Косово и Метохија / Петронијевић: Циљ Приштине је да симулира инциденте који ће дефинитивно прекинути преговоре

Петронијевић: Циљ Приштине је да симулира инциденте који ће дефинитивно прекинути преговоре

 

Србију у преговорима са Приштином само Албанци са Косова могу да спасу, јер они знају само једно, а то је да неће ништа — то је наша шанса, каже за Спутњик адвокат Горан Петронијевић.
Циљ приштинске делегације је, процењује Петронијевић, да симулирају инцидент који ће дефинитивно прекинути преговоре, а да потом оптуже Србе за то. Због тога, додаје Петронијевић, Београд непрекидно треба да води рачуна да не наседне на провокације, јер одржавање оваквог, “ад хок” стања које траје, Србији одговара.

“Преговори су добили једну готово шизофрену ситуацију, јер се ту ништа више не пита Брисел већ Вашингтон. Подсетићу да смо уочи избора у Америци причали о томе да ћемо, ако победи Џозеф Бајден, бити под већим притисцима, јер нећемо имати различите ставове Брисела и Вашингтона што нам је до сада ишло у корист. Демократе су, након победе, међутим, схватиле да не могу да стану тамо где су стале, јер је опао утицај САД у свету те су биле принуђене да мењају тактику”, каже Петронијевић.

Западу одговара нестабилност

Курти је на последњем састанку оптужио Србију да је извршила три геноцида над Албанцима од 1878. али адвокат Петронијевић поставља сувисло питање — шта рећи о томе када су Албанци извршили толико прогона и погрома, а камоли повести расправу о њиховој сарадњи са нацистичком Немачком.

“Ово је само трик којим Курти покушава да ојача своју унутрашњу политичку позицију уочи избора на такозваном Косову. Са друге стране, жели да искористи прилику и покаже да је љут на Србе и да свима да до знања да он не може са њима да разговара када су тобоже починили све те геноциде”, додаје Петронијевић и додаје ипак да то може да буде саставни део стратегије “Куртијевих газда”.

Петронијевић је уверен да би сасвим другачија прича била “када бисмо ми са Албанцима разговарали један на један без великих сила у улози посредника”.

“Тако би било и са муслиманима у Босни и Херцеговини као и са Хрватима али тај амерички, односно глобалистичко-неолиберални фактор не дозвољава да се ти проблеми на Балкану реше. Њима одговара нестабилност, а не решење проблема које ће елиминисати могућност потпаљивања нових сукоба”, сматра Петронијевић.

Од оптужби Срба за геноцид профитира Немачка

“Оптужити Србе да су геноцидни народ је интерес и глобалних и регионалних сила који треба да оправдају своја три противправна учешћа у сукобима на Балкану — 1994. и 1995. бомбардовање Републике Српске и 1999. Косова и Метохије”, каже Петронијевић.

Извор: Спутњик, Косово онлине

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …