Главна / Вести / Косово и Метохија / Хаг: Продужен притвор Саљиху Мустафи за још два месеца

Хаг: Продужен притвор Саљиху Мустафи за још два месеца

Специјализована већа Косова продужила су за још два месеца притвор некадашњем команданту у ОВК Саљиху Мустафи, оптуженом за злочине у селу Злаш на Косову и Метохији 1999. године.

Мустафа је у притвору од 25. септембра прошле године, а 15. септембра му почиње и суђење пред Специјализовним већима Косова са седиштем у Хагу.

Одлуку о продужењу притвора донело је судско веће које ће судити Мустафи.

У одлуци се наводи да и даље постоји ризик да ће Мустафа ако би се нашао на слободи, ометати поступак пред тим судом и да би могао да утиче на сведоке и жртве, или/и њихове породице.

Према ставу судског већа као разлози за притвор – опасност од бекства, за Мустафу више не постоји, док опасност да ће поновити кривично дело веће није ни разматрало, јер је продужење притвора већ неопходно како би се спречило ометање поступка.

Суђење Мустафи, ће бити прво суђење неком од оптужених из ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета против Хашима Тачија и дугих, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Мустафа је на статусној конференциј крајем октобра 2020. године негирао је све тачке оптужнице и најавио је да ће се поред осталог бранити алибијем.

Оптужницом се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили поједини припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за кривична дела извршена над најмање шест лица, а наводи се и да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Мустафа се терети у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Почела летња пауза у раду Суда за ОВК, траје до 13. августа

Специјализовано тужилаштво и Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу од данас су на летњој паузи, која се завршава 13. августа.

У овом периоду се не одржавају расправе, а неке од мање виталних служби су сведене на минимум, наводи се на сајту ових институција.

Међутим, како се додаје, суд остаје потпуно функционалан и све његове секције ће радити и током летње паузе. Такође ће бити могуће и подношење поднесака.

Пред овим већима за 15. септембар је заказано прво суђење против некадашњег команданта ОВК Саљиха Мустафе, а воде се још три претходна поступка против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија, Реџепа Сељимија, Пјетра Шаље, као и Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја.

Извор: Танјуг

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …