Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Ако успемо, од 1. јануара 2023. без граница за наше грађане

Вучић: Ако успемо, од 1. јануара 2023. без граница за наше грађане

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Скопљу да је циљ иницијативе “Мини Шенген” да олакша живот грађанима и побољша животни стандард, да у њој нема ничега што је уперено против било кога и нагласио је да, ако успеју у њеној имплементацији, од 1. јануара 2023. године неће бити граница за грађане Србије, Северне Македоније и Албаније.

“Покушаћемо и даћемо све од себе. Један услов је поверење, које имамо, а други да три земље, односно владе буду у стању да брзо испоруче резултате. Ако то будемо у стању, од 1. јануара 2023. године – немамо границе између наших земаља. Има граница, али нема их за грађане. Идете од Беоргада до Тиране, а нико вас нигде не зауставља”, поручио је Вучић у свом обраћању на почетку Форума у Скопљу.

Тиме се, каже, повећава и сигурност свих грађана.

Вучић је навео да се, када се кретало са овом иницијативом, и њему и премијерима Северне Македоније и Албаније Зорану Заеву и Едију Рами то учинило као нешто што је добро, као поглед у будућност, што мења ствари на Балкану, на којем су, приметио је, увек лакше проналазили недостаке оних других и разлоге за свађе.

“Када смо разговарали, размишљали смо о томе како би било добро да они који нису били најближи, а Србија и Албанија никад у историји нису били нарочито блиски, решили смо да од погледа у прошлост главу окренемо ка будућности и да размишљамо шта треба да оставимо својој деци”, рекао је Вучић.

Истакао је да се у последње две године развило искрено међусобно поверење.

“И у смислу односа према региону, Европи и свету, али нисмо ни глупи ни наивни да верујемо да ће неко други да ради у корист наших земаља, ако ми не будемо то чинили”, поручио је Вучић.

Зато је, каже, важно да се грађанима три земље покаже да смо у стању да сами доносимо одлуке, да бринемо о себи, побољшавамо живот грађана, да будем на путу ка ЕУ, али да радимо са свима и да не чекамо да нас неко негде уводи, већ да мењамо своју судбину и радимо у интересу грађана.

“Поверење је кључна ствар, која се у међувремену догодила. А, када то имате, не размишљате о томе шта је други мислио са другим предлогом. Нема ништа иза наших предлога, само интереси наших грађана”, рекао је Вучић.

Одбацио је примедбе да Србија тиме добија највише, јер је највећа, наводећи да тиме добијају сви. “Како не добијају грађани Албаније или Северне Македоније, ако можемо без задржавања да одемо до Скопља и Охрида, Тиране, Драча, Скадра. Ако то успемо за годину и по, то је историја”, рекао је Вучић.

Поручио је да се свима отвара безброј могућности, а ниједна није лоша за било кога, управо супротно.

Он је указао и да ће Србија, Северна Македонија и Албанија завршити годину са укупно 76 милијарди евра БДП-а, што је мање од Словачке, а можемо, истиче, и да их стигнемо, па и престигнемо за пет-шест година.

“Можемо да будемо машинерија раста овог дела Европе, али морамо да помогнемо привредницима. Радимо тако да прошлост можемо да оставимо иза себе, да гледамо у будућност, у животе, у напредак животног стандарда. Од овога људи могу да имају само корист, никако штету”, рекао је Вучић.

Иницијатива, понавља, није уперено против било кога, већ само “светом” циљу – да грађани живе боље, од чега, каже, нема ништа важније.

“Увек ће бити противника који ће да траже завереничке теорије, који не размишљају о економији, који ће у свему да нађу ману. Знам да нису сви у свету одушевљени јер волан за управљање није у њиховим рукама, већ у рукама наше три земље, суверене, које саме доносе одлуке. Ми се питамо, наши грађани се питају”, рекао је Вучић.

Он је додао и да ће се кренути у конкрене иницијативе за пружање погодности грађанима, попут попуста на карте за воз, наплати путарине, како би људи осетили зашто је то добро.

“То је наш посао, а вас привреднике молим да нам помогнете, да врштите притисак на коморе, али и на нас да радимо брже. Да покушамо да у потпуности отворимо границе. То је историјски задатак, видећемо да ли смо му дорасли, а верујем да јесмо”, поручио је председник Србије.

Додао је и да је одавно дошло време да побегнемо из односа “колонија- сизерен”, у коме треба да питамо друге, већ да своју судбину узмемо у своје руке и одлучујемо о себи.

Заев: Почиње нова ера сарадње у региону – политичка релаксација

Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је на отварању великог регионалног економског форума у Скопљу да данас почиње нова ера сарадње у региону, да ће бити дато ново име иницијативи Мини Шенген, што ће бити додатни импулс привредној сарадњи, али и релаксацији политичких односа у региону.

“Ово ће бити препозната иницијатива која ће бити широко прихваћена и у Бриселу и у Вашингтону. То може да направи озбиљан допринос у политичкој релаксацији у региону”, истакао је Заев.

Он је поручио да је та иницијатива отворена за све земље ЗБ.

Охрабрујем све да нам се придруже због добробити свих народа на ЗБ, како би ово био заједнички простор, поручио је Заев.

Казао је да учествује на форуму више од 350 компанија из региона, али и још стотинак представника трговинских комора и фирми ван региона. “Ово је велики одзив на позив да Балкан креће да ствара економско повезан простор”, навео је Заев.

Истакао је да је заједничка политичка воља и њега и Вучића и Раме да дају максималну подршку и обезбеде услове за већу сарадњу у региону, за добробит свих наших грађана и већи животни стандард због олакшица које ће бити уведене.

“Јасно је да само уз интегрисани и повезани регион можемо брже да идемо ка чланствуу ЕУ. Све што радимо је резултат европских вредности, јер тежимо да унапредимо четири слободе – кретања људи, робе, капитала и услуга”, рекао је Заев. Додаје да је важно да се успостави 24 – часовни рад граничниих служби, прошире зелени коридори од ЗБ ка ЕУ.

Наш циљ је да имамо непрекидно кретање између граничних прелаза три земље а надамо се и шире, нагласио је Заев.

Македонски премијер каже да ће бити припремљен оквир за признавање квалификација, радних дозвола, интеркомпанијски трансфер, туристичка понуда. “Прихватамо позив пословних људи за добробит и будућност наших грађана. Да имамо интегрисано регионално трзиште, што ће допринети расту БДП-а у региону”, казао је он и истакао да ћемо тако бити ближи ЕУ уместо само да чекамо на ЕУ.

Истакао је и значај зелене агенде и транформације привреде.

“Имамо јаку политичку вољу и подршку коју смо добили од привредниих заједница за ребрендирање регионалне сарадње са већом динамиком, што је наша аутентична и директна иницијатива”, поручио је Заев.

Економски форум за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније окупио је око 350 компанија са ЗБ. Из Србије учествује 217 компанија.

Скопски форум о регионалној сарадњи на ЗБ окупио је компаније из Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ, али и других регионалних и европских економија, као и представнике влада, финансијских институција, универзитета, медународних делегација и асоцијација.

Највећи број компанија је из грађевинског сектора, пољопривредно-прехрамбене индустрије, енергетике, машинске, ауто и текстилне индустрије, туризма, ИКТ и телекомуникација, транспорта и логистике.

Извор: Танјуг

Check Also

Симић: Честитке свим градоначелницима, настављамо политику Вучића на Косову

Потпредседник Српске листе Игор Симић честитао је сви градоначелницима и одборницима Српске листе на преузетим …