Главна / Вести / Косово и Метохија / Средњовековни споменици на КиМ остају на Унесковој листи светске баштине у опасности

Средњовековни споменици на КиМ остају на Унесковој листи светске баштине у опасности

Министарство културе и информисања саопштило је данас да је у оквиру 44. продуженог заседања Комитета за светску баштину, које је одржано од 16. до 31. јула у онлајн формату, а чији домаћин је била Народна Република Кина и град Фуџо, усвојена једногласна одлука о задржавању српског културног добра, Средњовековни споменици на Косову и Метохији, на Унесковој листи светске баштине у опасности.

Овим је још једном потврђена континуирана угроженост српског културног наслеђа на Косову и Метохији.

Културно добро Средњивековни споменици на Косову и Метохији уписано је на Унескову листу светске баштине у опасности 2006. године на иницијативу Србије и обухвата манастир Дечане, Грачаницу, Пећку патријаршију и цркву Богородице Љевишке.

Држава Србија редовно обавештава Унеско о њиховом стању конзервације.

Комитет за свестку баштину задужен је за спровођење и имплементацију Унескове Конвенције о заштити светске културне и природне баштине из 1972. године и представља кључно међународно тело за заштиту наслеђа. Заседања Комитета одржавају се сваке године, а домаћин 45. заседања биће Руска Федерација и град Казањ.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …