Главна / Вести / Косово и Метохија / Игор Симић: Приштина чини све да Србе одврати од повратка!

Игор Симић: Приштина чини све да Србе одврати од повратка!

Атмосфера која се створила због одлуке једне храбре Српкиње, Драгице Гашић, да живи у свом дому је апсолутно опасна и посебно иритира то што је ниједан амбасадор из Приштине није посетио и из њеног дома послао поруку да је недопустиво оно што јој се дешава.

Игор Симић, потпредседник Српске листе, каже да Драгица Гашић, српска повратница из Ђаковице која је од момента уласка у свој стан свакодневно на мети Албанаца, данас симболизује живот повратника и уопште Срба на Косово и Метохију. Симић каже да је држава Србија уз Гашићеву, али да захтевају веће укључивање међународне заједнице у решавање проблема.

Како је данас Драгица Гашић, да ли је било нових инцидената? Да ли вас из полиције обавештавају докле се стигло с њеним предметом?

– Драгица Гашић је изузетно храбра и одважна Српкиња с КиМ која је персонификација живота повратника и уопште Срба на Косову и Метохији данас, 22 године након сукоба. Свакодневни притисци локалних институција, НВО сектора, обијање и преметачина њеног дома и анемичан однос међународних представника на КиМ према малтретирању које трпи нажалост нису завршени, али је најважније да је она одлучна да остане своја на своме и да има снажну подршку наше државе преко Канцеларије, чији је директор Петар Петковић лично најдиректније ангажован на њеном случају, али и подршку председника Српске листе и министра за заједнице и повратак Горана Ракића. Досадашње понашање полиције је срамно, јер је њен стан на удару екстремиста, лепљене су јој слике убијених на прозоре стана, стан обијен, ауто њеног пријатеља демолиран…

Имате ли ви дугорочно решење за њен проблем, али и сличне проблеме сваког српског повратника на Косово и Метохију – да могу да се врате у свој град или село без бојазни да ће проћи као Гашићева?

– Процес повратка је, као што је познато, на светском нивоу најслабији на простору Косова и Метохије. Случај Драгице Гашић показује однос како албанске јавности тако и носилаца косовских институција према процесу повратка и Србима уопште. Ипак, ми нећемо одустати, залагањем Ракића ускоро се очекује усвајање нове стратегије за одрживи повратак расељених која ће дати одговор на изазове с којима се суочавају наши сународници, ту се пре свега мисли на безбедносна, али и економска питања као две врсте питања која најдиректније утичу на одлуку расељених да се врате. Како очекивати повратак ако ће нам људи бити малтретирани, или ако неће моћи да раде и зарађују за своје породице?! Захтевамо веће укључивање међународне заједнице у решавање ових проблема, јер је јасно да владајућа структура у Приштини настоји да учини све како би Србе одвратила од повратка. Наравно, ту је увек и подршка наше државе, без које не би било могуће замислити, а не живети живот на простору КиМ.

Да ли сте указали међународним институцијама, пре свега оним у Бриселу, проблем који има Драгица Гашић и шта су вам одговорили?

– На свим састанцима представника Српске листе с међународним представницима указујемо на проблеме нашег народа, али и све веће институционално малтретирање Срба од стране централних и локалних косовских институција, које се само декларативно пред тим истим међународним представницима залажу за поштовање права српског народа. И на састанку с генералним секретаром НАТО Столтенбергом Ракић је захтевао да Кфор појача присуство у мешовитим срединама, посебно јужно од Ибра, јер се у овој години знатно повећао број инцидената у којима страдају наши сународници или су мета напада СПЦ. По нашим подацима таквих напада је до овог тренутка било 87, и не морам нагласити да ни у једном случају нисмо имали кажњавање починилаца.

Да ли се бојите да би Албанци у Ђаковици могли озбиљније да науде Драгици Гашић? Страхујете ли за њен живот?

– Комплетна атмосфера која се створила због одлуке једне храбре Српкиње да живи у свом дому, у свом граду, апсолутно је опасна, и посебно иритира то што за све ово време ниједан амбасадор из Приштине није посетио Драгицу и из њеног дома послао поруку да је недопустиво све оно што јој се дешава од када се вратила у свој дом. Исто тако је опасна и ситуација у којој нико од албанских политичара није бар декларативно осудио нападе који су јој се десили. Све то ме брине, и зато су наши представници у сталној комуникацији с Драгицом.

Како оцењујете упорно Куртијево минирање преговора у Бриселу?

– То је класичан дилетантизам и неспремност да се на одговоран и искрен начин приступи решавању свих отворених питања између Београда и Приштине. Курти само потврђује уверење које имамо од самог почетка да је у питању политичар који своје деловање заснива на популизму и национализму. На крају крајева, његово одбијање да примени Бриселски и Вашингтонски споразум говори у прилог мом ставу, али ту долазимо до још једног значајног питања, одговорности гаранта тих споразума, Европске уније и Вашингтона, који врло добро знају да пошаљу поруку Приштини о потреби да се примени договорено. Да ли је то стрпљење при крају или Курти има подршку неких чинилаца, остаје да видимо. Ипак је смешно да Приштина с Куртијем може рећи “не” Бриселу и Вашингтону, каже у изјави за Курир потпредседник Српске листе Игор Симић.

Извор: Курир

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …