Главна / Вести / Србија / Кон: Колективни мотор за одржавање и пренос вируса

Кон: Колективни мотор за одржавање и пренос вируса

Бележи се пораст активности вируса који се испољава повећањем новозаражених, изјавио је епидемиолог др Предраг Кон. У Србији је, каже, и даље доминантан британски сој, али да се на одређеном узорку нових случајева испитује присуство делта соја. Нагласио је да је у колективима потребна заштићеност, пошто су “колективи мотор за одржавање и пренос вируса”.

Члан Кризног штаба и епидемиолог др Предраг Кон рекао је за РТС да имамо пораст активности вируса који се испољава са повећањем броја новозаражених и да се пораст, који траје од последње недеље јуна, из недеље у недељу прати.

“Не можемо са сигурношћу знати какве ће последице имати повратак и смена наших туриста и колико ће бити уноса вируса у тренутку када је вирус иначе врло активан, где можемо очекивати да ће доћи до убрзања”, рекао је Кон.

Истакао је да је јасно да је активност вируса у порасту.

Кон је навео да је британски сој вируса и даље доминантан у Србији и напоменуо да се не испитује код свакога која је варијанта вируса у питању.

“Ми у неком узорку испитујемо присуство делта соја. То ће се и даље радити. У одређеним ковид болницама се утврђује у неком узорку, одређеном броју, у коликом проценту је присутан делта”, казао је Кон.

Додао је да је логично да када се свуда око нас повећава присуство делта соја да ће га бити и код нас.

Говорећи о одржавању манифестација, Предраг Кон је поновио да ће током наредне две недеље сигурно доћи до пораста активности вируса.

“Ми имамо став јавног здравља. То је достављено за све фестивале, за различита славља, шта је оно што се препоручује. Кад то кажем, препоручује се да буду заштићени људи – или да су вакцинисани, или да су прележали, или да су тестирани, ако нису ништа од тога, да носе маску све време. Нема алтернативе томе”, казао је Кон.

Навео је пример “Егзита” који је, упркос одређеном броју заражених који су открили, добро прошао, пошто, како је истакао, није дошло до наглог скока.

Када је реч о трећој дози вакцине, Кон је казао да се она даје особама којима је значајно ослабљен имунитет због природе болести, односно, због трансплантације, хемодијализе, инсулин зависног дијабетеса, као и због малигнома и разних болести које обарају имунитет.

“Сасвим је јасно да су ти пацијенти, те особе у највећем ризику и за њих се препоручује вакцина. Да ли ће то бити једног произвођача, другог произвођача, зависи од тога коју је вакцину прву примио, према томе, то није стриктно одлучено”, казао је Кон.

Додао је да је препоручено да трећа доза буде вакцина која је заснована на информационој РНК, али, како је објаснио, нема ниједног посебног разлога за то.

“Најважније од свега је да се те особе заштите. Нема још увек препоруке СЗО. Морамо још мало сачекати и јасно је да се убрзава тај процес препоруке треће дозе и биће сасвим сигурно у наредном периоду. Да ли ће бити за месец, два, видећемо”, рекао је Кон.

Говорећи о броју вакцинисаних у Србији, Кон је навео да је, када је реч о пунолетном становништву, прву дозу примило 49,7 одсто људи и да је досад проценат вакцинисаних вероватно премашио 50 процената.

“Треба схватити да је вакцинација одобрена за узраст старији од 12 година. Треба схватити да формирање школских колектива долази. Треба схватити да неће бити стриктних мера каквих је било прошле године за узраст старији од 12 година, јер постоји заштита. Ја сад могу да додам нешто што лично размишљам, једноставно се мора инсистирати да колективни буду заштићени. Како ће радити они који не желе да буду вакцинисани, то ћемо видети и о томе ће сасвим сигурно да се расправља”, казао је Кон.

Додао је под тим подразумева вакцинисаност, а да су заштићени и они који су прележали ковид 19.

“Принципи јавног здравља нису исти као биоетички принципи за сваког појединца. То једноставно мора да дође до свести и мислим да ми до тога још нисмо стигли. Зато сам и помињао Уставни суд. Говорим о здравственим радницима, етички не може да се прихвати да било који здравствени радник у ситуацији када постоји заштита и вакцина буде у прилици, не својом вољом, да зарази било кога, посебно тешког пацијента”, рекао је Кон.

Додао је да, ако постоји неки правни сукоб, то треба да разреше правници, етичари, социолози, психолози, пошто то није епидемиолошко питање.

“Епидемиолошки је потпуно јасно да су колективи мотор за одржавање вируса и за преносе вируса. Не говорим само о школским колективима, говорим о студентским колективима, о средњошколским, радним, великим колективима, свим местима где се окупља велики број људи из професионалних разлога. То јесу места у којима постоје услови за масовније преношење”, казао је Кон.

Када је реч о новим мерама, Кон је рекао да је тешко да ће бити говора о локдауну, али да ће у случају четвороцифрених бројева заражених сасвим сигурно бити ограничена јавна окупљања.

Извор: РТС

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …