Главна / Вести / Србија / Брнабић посетила Сијаринску бању

Брнабић посетила Сијаринску бању

Премијерка Ана Брнабић обишла је данас Сијаринску бању и Специјалну болницу Гејзер у општини Медвеђа и истакла да је договорено да се уради пут како би се та бања повезала са Пролом, Луковском и Kуршумлијском бањом.

Премијерка је изразила задовољство што је, како је истакла, држава уложила значајна средства у Сијаринску бању и додала да је то предео огромног потенцијала.

“Важан пројекат који треба да гурамо у будућности, а који смо сада договорили је повезивање са Kуршумлијом преко Радан планине. Тим путем ћемо Сијаринску бању повезати са три прелепе бање у Kуршумљи – Пролом, Луковском и Kуршумлијском или Kраљевском бањом, Ђавољом вароши, а ту имамо и Царичин град”, рекла је Брнабић новинарима.

Навела је да у овом крају постоји огроман потенцијал за туризам и истакла да ће држава наставити да улаже и у Сијаринску бању, и у Медвеђу и у Јабланички округ, пре свега у туризам јер је, како је рекла, у неке од општина тог округа тешко довести стране инвеститоре.

“Зато треба да уложимо више у наше природне ресурсе, пољопривреднике, предузетнике, микро, мала и средња предузећа – да вдимо да све оно што можемо сами, сами и урадимо, да се не ослањамо у оваквим пределима на стране директне инвестиције. Ако дођу, добро су дошле и ми ћемо им помоћи, али док чекамо и припремамо окружење да их доведемо да видимо шта је то што можемо да урадимо само са нашим људима одавде”, рекла је Брнабић.

Навела је да ће у Јабланичком округу бити и наредна два дана, додајући да ће данас посетити и Лебане и Бојник, а да ће сутра отићи у Лесковац, Власотинце и Црну Траву.

“Намера је да дођем у сваку локалну самоуправу, видим најмање по један пројекат који смо урадили и разговарам о томе шта додатно треба да урадимо и где додатно треба да уложимо да бисмо даље градили и подизали Србију”, рекла је Брнабић и додала да ће, након Јабланичког, посетити Топлички и Пиротски округ.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изразила је задовољство што, како је истакла, Медвеђа, а поготово Сијаринска бања, данас изгледају другачије и имају сасвим другачију перспективу.

Истакла је да је то министарство ове године издвојило 750 милиона динара за ваучере, наводећи да је подељено 150.000 ваучера.

“Интересантно је да је ове године Сијаринска бања избила у првих топ пет дестинација, када говоримо о популарности бања код наших грађана који користе ваучере”, казала је Матић.

Навела је да су ту и Врњачка бања, Соко бања, Бања Kовиљача и Рибарска бања које су традицинално увек биле веома тражене, али да Сијаринска бања током последње две године доживљава неку врсту процвата.

Матић је истакла да је ресорно министарство у периоду од 2016. до 2021. године само за инфраструктурне пројекте издвојило 28 милиона динара.

Говорила је и о улагањима у Сијаринску бању и истакла да су та улагања била оправдана, те да ће се и будућа улагања сигурно исплатити.

Председник општине Медвеђа Небојша Арсић подсетио је да је председник Србије Александар Вучић у последње две године два пута посетио тај крај што је, како каже, заједно са данашњом посетом премијерке сигуран знак да држава брине о сваком педљу своје територије.

Арсић је рекао да је Србија земља бања и да су оне наше највеће природно благо, те истакао да је држава данашњом посетом премијерке, показала да су бање национална брига.

Check Also

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у …