Главна / Вести / Косово и Метохија / “Ђедов Сабор” у Осојану у знак сећања на митрополита Амфилохија

“Ђедов Сабор” у Осојану у знак сећања на митрополита Амфилохија

Поводом двадесет година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у Осојане, Епархија рашко-призренска и Дом културе „Грачаница“, организују Сабор у знак сећања на митрополита Амфилохија.

“Митрополит је један од најзаслужнијих за повратак у овај крај и у првим данима повратка нашао се да охрабри и подржи повратнике својим примером, љубављу и молитвама. Митрополит Амфилохије је обновио и основао многе саборе у различитим крајевима наше земље.

Осојане представља један од ретких примера успешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо деце”, кажу организатири Сабора.

Programom je predviđeno da Sabor bude otvoren sutra u 20 časova
projekcijom filma „Dostojan„ posvećen mitropolitu Amfilohiju. U nastavku prikazivanje dokumentarnog filma o povratku Srba u Osojane „Svitanje u Istoku”, a zatim pozdravni govori predsednika Opštine Istok Mališe Đurića i paroha osojanskog Jovana Cvetkovića.

Дан касније 6.августа књижевно вече и промоција међународног зборника радова „Вера и мисао у втрлогу времена“ (у част митрополита Амфилохија Радовића и епископа Атанасија Јевтића).

Учесници су уредник Зборника Микоња Кнежевић, професор Филозофског факултета, и песници Новица Соврлић, председник Књижевног друштва Косова и Метохије, Ненад Јеро Раденковић из Звечана и Ранко Ђиновић из Ђаковице. Наступиће Рајо Војиновић, народни гуслар.

У суботу 7.08.2021. у 08 часова биће служена Света архијерејска Литургија а потом ће у име повратника из Осојана Владики Теодосију пожелети добродошлицу Миливоје Репановић.

Након обраћања митрополита Јоаникија на Сабору ће бити уприличен Културно-уметнички програм у коме ће учествовати КУД „Копаоник“, а група „Старосрпски извори“ изводиће песаме на стихове митрополита Амфилохија.

На крају програма отварања Сабора организована је трпеза љубави.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Петковић: На делу је синхронизована кампања против Срба

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је данас да је на делу синхронизована кампања …