Главна / Политика / Родић: Сећање на трагедију Срба у Олуји обавезује све нас

Родић: Сећање на трагедију Срба у Олуји обавезује све нас

Сећање на највећу трагедију, етничко чишћење Срба у Хрватској, обавезује све нас да увек памтимо и подстиче да радимо више и боље, да се више никада не би десило да као држава, отаџбина свих Срба, не будемо кадри да пружимо помоћ нашем народу, ма где он живео, истакао је амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић.

Родић је подсетио да је у петак, 4. августа 1995. у раним јутарњим сатима започео највећи егзодус након Другог светског рата, који је спровела новооснвана хрватска држава на делу своје територије, на којем су одувек живели њени грађани Срби.

Подсетио је да су војне и полицијске снаге хрватске државе извршиле бруталан напад на територију тадашње Републике Српске Крајине, у чему су им помагали припадници које су тренирали инструктори НАТО-а.

Егзодус који Европа није видела од Другог светског рата на својој територији, имао је за последицу насилно протеривање преко четврт милиона Срба из хрватске државе.

Родић је указао и да је операција “Олуја” у првостепеној пресуди Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију оцењена као удружени злочиначки подухват са циљем трајног и присилног протеривања Срба из РСК и Хрватске, али да је таква квалификација изостала у поступку по жалби који се одвијао без присуства јавности у том суду.

Родић је поручио да Србија и РС, сви грађани, никада неће заборавити страдање својих сународника, јер се до данас, ни после 26 година, још увек не зна судбина 1.853 Срба који су у овој злочиначкој акцији нестали.

Подсећа да је у акцији уништено више од 25.000 кућа, домова Срба у којима су живели још од времена када је Аустрија стварала српску Крајину.

“Сећање на највећу трагедију која је по етничком основу спроведена обавезује нас на сећање, на вечно памћење и подстицање да радимо још више и боље, да се више никада не би десило да као држава, Србија, као отаџбина свих Срба, не будемо кадри да пружимо помоћ нашем народу ма где он живео”, истакао је амбасадор Родић.

И то, како каже, на исти начин као што то чине велики и моћни, али руковођени истим принципом – брига о сваком свом грађанину, ма где он био.

“Зато је и Србија данас препознатљива, у Европи и свету, по резултатима који задивиљују у економском смислу, у запошљавању, по миру који влада на улицама и по финансијској стабилности која из дана у дан привлачи инвеститоре из целог света”, рекао је Родић.

Извор: Танјуг

Check Also

Традиционално пријатељство и јаке везе Србије и Кубе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са шефом кубанске дипломатије …