Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Скрнављење спомен места у Прилепцу порука верске и националне мржње

Канцеларија за КиМ: Скрнављење спомен места у Прилепцу порука верске и националне мржње

У општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића  исписани су графити „УЧК“, „Косово је Албанија“, „Адем Јашари“.

Графити су исписани на месту које води ка спомен плочи кнезу Лазару, а ово знамење су хулигани ломили већ неколико пута па је мештани постављају само уочи обележавања Видовдана и исти дан је скидају и склањају, каже се у саопштењу за јавност Канцеларије за Косово и Метохију.

Јасно је да ово спомен место има велики историјски и емотивни значај за Србе на Косову и Метохији, те овакво скрнављење од стране албанских екстремиста шаље јасну поруку верске и националне мржње и непоштовања српских светих места. Поштовање верских објеката и места знамења једног народа цивилизацијска су тековина и предуслов толеранцији и мирном суживоту, додаје се у саопштењу.

Број инцидената, међу којима су бројни случајеви исписивања графита који славе ову терористичку организацију су се интензивирали ове године, на шта Канцеларија за Косово и Метохију упорно указује, а о истима обавештава и све међународне организације које делују на терену, као и званичнике у Бриселу.

Неопходно је да све међународне организације, које су у обавези да осигурају безбедност српског народа на КиМ, појачају своје присуство, посебно у мешовитим срединама како би се оваквим провокацијама стало на пут, а српском народу омогућио миран живот. Случај је пријављен полицији и Канцеларија за Косово и Метохију тражи да се починиоци овог екстремистичког чина, али и других инцидената усмерених према српском народу и светињама у покрајини ухапсе и адекватно санкционишу, јер политиком некажњавања дају ветар у леђа свим екстремистима да сеју расну и верску мржњу.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

Петковић: Поштовати и споразум из 2011. и два из 2016.

Директор Kанцеларије за KИМ Петар Петковић изјавио је данас да треба да се поштује споразум …