Главна / Вести / Косово и Метохија / Крстић: “Отворени Балкан” смета дежурним супервизорима, Курти има Немачку иза себе

Крстић: “Отворени Балкан” смета дежурним супервизорима, Курти има Немачку иза себе

За све опструкције које спроводи откако је по други пут у премијерској фотељи у Приштини, као и сада у вези са пројектом “Отворени Балкан”, Аљбин Курти очигледно нема подршку из САД, али нечију подршку има јер то нису његове импулсивне одлуке, сматра маркетиншки стручњак и аналитичар Небојша Крстић.

Поводом последњих тврдњи из кабинета косовског премијера Куртија да Немачка не подржава пројекат “Отворени Балкан”, и полемике око тога са албанским премијером Едијем Рамом, Крстић за Косово онлајн указује да би ставове Берлина требало да саопштавају тамошњи званичници, а не Приштина.

Каже да се Курти у овом случају појављује као портпарол Немачке и објашњава немачки став што је, како истиче, нелогично.

“Немачки став би требало да објашњава званичник из Берлина. Очигледно да се занео, али није се занео случајно, већ преноси оно што му је речено у Берлину”, сматра Крстић.

Према њему, постоји одређена конфузија поводом онога шта се подразумева као став међународне заједнице.

“Не знам шта је тачно званичан немачки став око овог питања. Недавно смо сазнали да САД има позитиван став о томе. Неке ствари које се подразумевају да би требало да буду прихваћене од стране и ЕУ и САД нису толико подразумевајуће. Веровао бих Куртију у том смислу, јер он доста ствари ради имајући Немачку иза леђа”, рекао је Крстић.

Он наглашава да не постоји било шта што је дуплирање када су у питању позитивне инцијативе за Балкан и да све што представља сарадњу треба да буде дочекано отворених руку, а не да се “тражи длака у јајету”.

“Чињеница да је та иницијатива потекла са Балкана од Вучића и прихваћена од Раме и Заева, а није дошла одозго, већи је проблем него што говоре да је то дуплирање. Оно што су три државника иницирала и почела да примењујују јесте знак да више не трпе да буду третирани као малолетници којима треба супервизор”, објашњава Небојша Крстић.

По његовим речима, то је проблем за оне који су навикли да буду супервизори на Балкану, а то су у Европи пре свега Немачка и Велика Британија.

“Све оно што Курти опструише, а опструише све од како је други пут у фотељи, не опструише захваљујући личном импулсу. Очигледно је да нема подршку ни у бившој ни у садашњој администрацији САД за те опструкције, а нечију подршку има”, закључио је Крстић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Одржан први турнир у стоном тенису у Грачаници

У организацији Стонотениских клубова Косова и Метохије одржан je  први Видовдански турнир у стоном тенису под …