Главна / Вести / Косово и Метохија / Нове антиковид мере: У ресторане само вакцинисани или уз негативан ПЦР тест

Нове антиковид мере: У ресторане само вакцинисани или уз негативан ПЦР тест

 

На данашњој седници косовске владе донета је одлука о увођењу нових мера за сузбијање пандемије ковид-19, које се, пре свега, односе на угоститељство, преноси Коха.
У складу са новим мерама грађани ће моћи да посећују угоститељске објекте, само уколико су вакцинисани или поседују негативан ПЦР тест, урађен у последња 72 сата.

Министар здравља Арбен Витиа је на конференцији за медије, нагласио да ће се надзор за спровођење нових мера на снази значајно повећати.

Истакао је да је разлог увођења нових мера, које ступају на снагу од 20. августа, све већи број заражених делта сојем ковида -19.

“Будуц́и да је делта сој доминантан у вец́ини европских земаља, талас ширења није могао заобићи ни нашу земљу. Стопа дистрибуције у поређењу са алфа варијантом је најмање четири пута вец́а. Та варијанта доминира у више од 80 одсто нових случајева ковид-19, што нас доводи до увођења нових мера”, рекао је Витиа.

На конференцији за медије речено је да је за сузбијање пандемије коронавируса, ангажовано 50 медицинских сестара за процес вакцинације и издвојено је 80.000 евра.

Извор: Косово онлине

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …