Главна / Друштво / Глигоријевићи из Новаке код Призрена: Најлепши снови се сањају у свом кревету

Глигоријевићи из Новаке код Призрена: Најлепши снови се сањају у свом кревету

У селу Новаке код Призрена некада је живело 120 породица, а данас овде презими тек шеснаестак Срба. Породица Глигоријевић једина је са троје деце, Матија (9), Дарија (6) и Андрија (1).

“Навикли смо на овакав живот. Не знам до када ћемо изржати, ала за сада је добро. Овде су већином старији људи, тако да немамо друштво, али највећи проблем је то што деца не расту уз своје вршњаке, Матија, најстарији од троје деце, воли да игра шах и фудбал, али нема са ким. Такође је проблем школа за њих. Прошетамо понекад у Призрен, оодведемо децу у играоницу, али и то је са страхом.”

Радне дане деца проводе у Штрпцу у изнајмљеном стану одвојена од оца, јер тамо похађају школу. Глигоријевић истиче да је путовање напорно јер је Штрпце удаљено 120 км у оба правца.

“У понедељак их одвозим у Штрпце, у петак их довозим, за викенд смо заједно и то је заиста тешко. И град нам је удаљен 15 километара, за један хлеб морамо да идемо до града, а људи су овде углавном стари и  изнемогли, па и њих снабдевамо намирницама. Слога нас одржава. Када живите  у енклавама морате бити сложни”, каже Глигоријевић.

Чланови породице Глигоријевић кажу да у животу није све до новца, већ да постоји нешто што човека веже, нешто због чега су преци своје животе оставили овде.

“Где год да одемо, овде је најлепше. Једва чекамо да се вратимо у свој кревет у ком је, ма какав да је, сан увек најлепши, закључују чланови породице Глигоријевић.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: фејсбук страница За КиМ

 

Check Also

Канцеларија за бесплатну правну помоћ у Грачаници пружа помоћ у решавању многих спорова

Агенција за пружање бесплатне правне помоћи већ годинама функционише у Грачаници и пружа сваки вид …