Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштина прихватила захтев САД за прихват избеглица из Авганистана

Приштина прихватила захтев САД за прихват избеглица из Авганистана

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи саопштила је данас да је дала сагласност за привремен пријем Авганистанаца, док за њих не буде решено питање имиграционих виза за САД.

Османијева је на Фејсбуку, поводом америчког захтева да се одобри привремено уточиште Авганистанцима, истакла да ју је по том питању у јулу контактирао амбасадор САД у Приштини Филип Коснет и проследио јој захтев председника Џозефа Бајдена и државног секретара Ентонија Блинкена.

Истакла је да је без оклевања и условљавања, дала сагласност за, ту, како је навела, хуманитарну операцију.

Вјоса Османи је као разлоге за давање сагласности навела принцип људскости, затим да Приштина поштује међународно право и не затвара врата избеглицама, као и да Приштина мора стајати, како је навела, “уз своје пријатеље, посебно САД, као што су они стајали уз нас у добру и у злу”.

Она је додала да су САД тражиле да то остане поверљиво из безбедносних разлога и због процеса евакуације авганистанских држављана из Авганистана.

Навела је да је влада привремених приштинских институција одмах након пријема захтева формирала радну групу која се бави организационим питањима заједно са америчким партнерима.

Извор: РТВ, Т а н ј у г

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …