Главна / Друштво / Обележена храмовна слава манастира Бањска

Обележена храмовна слава манастира Бањска

Манастир Бањска, задужбина српског средњовековног краља Милутина обележио храмовну славу,  Светог првомученика и архиђакона Стефана.

Свету архијерејску литургију у манастиру Бањска  служио је Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије који је честитао верницима велики празник и поручио да треба да се умножавамо у љубави Христовој.

“Нека је срећна данашња слава Свети првомученик и архиђакон Стефан који је после Господа пострадао од безбожних Јевреја, али је видео небо отворено и славу Божију и то је свима после послужило као охрабрење да мученички страдају за Господа, да се не одрекну своје вере. Многи су мученици следили пример Светог првомученика и архиђакона Стефана”, рекао је  епископ рашко-призренски Теодосије.

Порта манастира Бањска била је мала да прими веран народ из свих крајева централне Србије и са КиМ.

“Да се вратимо вери, да  поштујемо веру, да будемо људи првенствено, да поштујемо старије и уважавамо и млађе ”, речи су присутних верника.

Након свечане литургије уследило је сечење колача. Овогодишњи домаћини истичу да је ово велика част и понос за њих и њихову породицу.

“Велика је радост могу да кажем и привилегија да сам данас са својом породицом и породицом мога кума др Радована Ковачевића и са братством ове светиње домаћин славе манастира Бањска у част Светог Стефана архиђакона и првомученика који је страдао у вери за Христа. Посебно ме радује да је данас у манастиру на литургији пуно младог света, пуно деце и то само говори да је манастир Бањска био и остао ту у средишту да нас окупља”, рекао је за ТВ Мост домаћин Драгиша Миловић из Звечана.

Краљ Милутин упокојио се 1321. године у Неродимљу одакле га је архиепископ Данило Други пренео у Бањску. Турци су порушили манастир 1389. године а тело светог краља је пренето у Бугарску где се и данас налази у цркви Свете Недеље у Софији.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …