Главна / Вести / Србија / Кисић Тепавчевић: Трећа доза вакцине од уторка

Кисић Тепавчевић: Трећа доза вакцине од уторка

Вакцинација против коронавируса трећом дозом у Србији почиње у уторак, најавила је за РТС чланица Кризног штаба и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Дарија Кисић Тепавчевић навела је гостујући у Дневнику 2 да су прве групе за вакцинацију они који имају смањени имуни одговор.

“То су пре свега особе са различитим имунодефицијетним стањима, значи особе на хемодијализи, они којима су трансплантирани органи који су тренутно на имуносупресивној терапији рецимо код карцинома различите хемотерапије. Затим то су особе старије од 70 година, особе које се налазе у установама социјалне заштите, пре свега у геронтолошким центрима. То су и запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите, али и категорија путника у међународном саобраћају”, наводи Кисић Тепавчевићева.

Додаје да трећу дозу на лични захтев могу примити и сви грађани којима је прошло више од шест месеци од примања друге дозе вакцине.

“Ништа није обавезно, ово су препоруке пре свега за оне који су најугроженији било због обољења које имају било због природе свог посла, али могућа је и за све остале грађане када је прошло више од шест месеци од друге вакцине”, објашњава гошћа РТС-а.

Упитана да ли ће се мешати вакцине, гошћа Дневника 2 одговара:

“Суштина је да је могућа комбинација практично свих вакцина са једним изузетком – уколико је неко добио две дозе вакцине руског произвоћача ‘спутњик’, знамо да ту има прва и друга компонента, за трећу дозу, уколико се одлучи за ову исту вакцину треба да прими прву компоненту. Практично оно што је превасходно је да се прими вакцина истог произвоћача или уколико не, уколико се из ма ког разлога или по препоруци лекара одлучите за другу могуће је такође да се и она прими са овим изузетком”.

Check Also

Деца са КиМ обишла манастир Јазак на Фрушкој Гори

У оквиру петодневног боравка на одмаралишту Летенка на Фрушкој Гори , деца су обишла и …