Главна / Друштво / Лоша година за пчеларе на централном Космету

Лоша година за пчеларе на централном Космету

Временске прилике у протеклих пар година нису биле наклоњене пчеларима у српским срединама на централном Космету. Већина пчелара, не само да није имала никакав принос меда, већ ће морати да уложи значајан напор и средства како би сачували и одржали своја пчелиња друштва.

О разлозима оваквог стања екипа РТВ Грачаница разговарала је са Љубинком Зарковићем из Доње Гуштерице, једним од најбољих пчелара на овом подручју.

“Нема паше, воћне културе се свакодневно прскају разним пестицидима који убијају пчеле. Раније је било много више поља сунцокрета, уљаних репица, па је било и више меда. Ове године сам извадио меда свега 100 килограма. Када је добра година 100 килограма успемо да извадимо само из две кошнице”, каже Зарковић.

На питање шта је потребно урадити како би се ситуација у пчеларству побољшала, Зарковић каже да се, пре свега, пчеларима треба обезбедити паша.

“Треба да се сеје сунцокрет, уљана репица и све то не прскати, на тај начин би се помогло да се произведе добар и квалитетан мед”, додаје Љубинко Зарковић.

Евидентно је, како истиче наш саговорник, да без нечије помоћи пчелари у српским срединама на централном Космету неће моћи много тога да учине и поправе, а сигурно је, како Зарковић каже, да ће бити потребне године како би се значајније побољшало стање у пчеларству на овом подручју.

Check Also

Филиповић: Чекам позив суда поводом ухапшеног младића на Газиместану

Никола Недељковић из Београда који је јуче ухапшен на обележевању Видовдана на Газиместану налази се …