Главна / Вести / Косово и Метохија / Епархија рашко-призренска: Kосовске институције веома селективне у правосуђу када су у питању Срби

Епархија рашко-призренска: Kосовске институције веома селективне у правосуђу када су у питању Срби

Поводом правоснажне пресуде на две године затвора председнику општине Звечан Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку саопштењем се огласила и Епархија рашко-призренска.
Kако се у саопштењу наводи “одлука Апелационог суда у Приштини да се српски посланик Иван Теодосијевић осуђује на две године затвора поводом његових изјава у јавности пре пар година, изазвала је озбиљну забринутост и узнемирење међу нашим народом на Kосову и Метохији”.

“Не само да је реч о потпуно несразмерној пресуди, већ је прекршен договор у Бриселу да у судским предметима над српским грађанима морају бити ангажована двоје судија српског и један албанског порекла како би се избегле једностране одлуке, док је у доношењу ове пресуде у судском већу седело троје судија косовских Албанаца. Док се Србима мери свака реч, косовски лидери без икаквих проблема износе ставове о српском народу који подстичу на готово свакодневне инциденте који угрожавају општу безбедност и вређају наш народ који овде 20 година живи под константном етничком дискриминацијом”, стоји у саопштењу.

Kако се истиче Епархија рашко-призренска, изражавајући највећу “забринутост због ове одлуке и последица које она може да изазове на међуетничке односе на Kосову и Метохији апелује да се нађу сви правни начини како би се неправедна одлука променила”.

“Напомињемо да су косовске институције веома селективне у правосуђу када је реч о случајевима који се односе на припаднике српског народа јер се, на пример, одлука Уставног суда Kосова о земљи манастира Високи Дечани без икаквих правних последица игнорише од стране институција већ пет година, иако је реч о отвореном кршењу закона. Етничка једностраност и искључивост у правосуђу озбиљно нарушава поверење у институције и нимало не води унапређењу међунационалних односа”.

 

Извор: Косово онлине

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …