Главна / Друштво / ТОГ и “Нуклеус” организују манифестацију “Грачаничко прело” и Трећи међуопштински сајам меда

ТОГ и “Нуклеус” организују манифестацију “Грачаничко прело” и Трећи међуопштински сајам меда

Туристичка организација Грачанице и Удружење пчелара „Нуклеус“ организују манифестацију  “Грачаничко прело” и Трећи међуопштински сајам меда.

Овогодишња манифестација ће бити одржана на  платоу испред општине Грачаница, са почетком од 16 часова, 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице или Велику Госпојину и биће посвећена обележавању 700 година од настанка монументалне цркве посвећене Благовештењу Богородичином. Mанастир Грачаница је последња задужбина највећег међу ктиторима славних Немањића, краља Стефана Уроша II Милутина Немањића.

„Грачаничко прело“ манифестација која је концепирана као духовно – културна и етно манифестација, која има за циљ да на најбољи начин представи богату историју и традицију општине Грачаница и која ће у наредним годинама постати чувар народне традиције кроз песму, фолклор, музику и друге облике народног умећа и стваралаштва.

У оквиру манифестације биће организована изложба домаће радиности. Концептом манифестације предвиђено је да се на једном месту окупе удружења, фолклорни ансамбли, културно – уметничка друштва и занатске радионице, али и произвођачи домаће хране, меда, вина и ракије. Међутим, тренутна епидемиолошка ситуација и нове мере које су уведене у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19 утицале су на саму организацију манифестације „Грачаничко прело“ и неке од планираних активности су нажалост уклоњене из програма, због недостатка потребних потврда за учествовање на манифестацији.

Главни циљ манифестације је да се на тренутак подсетимо оних правих духовних и традиционалних вредности, да отргнемо од заборава све оно што вековима уназад представља наш народ, традицију, обичаје и културу, све оно што су наши преци оставили нама да чувамо и преносимо будућим поколењима.

Зато је велико задовољство окупити на једном све ове људе који својим трудом, радом и залагањем, раде на очувању народног стваралаштва, а који ће кроз игру, песму и најлепше звуке представити шареноликост културе нашег народа.

Манифестација „Грачаничко прело“ биће организована уз поштовање препоручених епидемиолошких мера. Сви посетиоци морају носити маске!

Извор: РТВ Грачаница,Саопштење

Check Also

Одржан први турнир у стоном тенису у Грачаници

У организацији Стонотениских клубова Косова и Метохије одржан je  први Видовдански турнир у стоном тенису под …