Главна / Вести / Косово и Метохија / Заједничко саопштење организација цивилног друштва поводом одлуке суда у случају Ивана Тодосијевића

Заједничко саопштење организација цивилног друштва поводом одлуке суда у случају Ивана Тодосијевића

Уз пуно поштовање принципа независности судства, изражавамо протест и забринутост због одлуке Апелационог суда у случају посланика Скупштине Косова и бившег министра у Влади Косова господина Ивана Тодосијевића, наводи се у заједничком саопштењу организација цивилног друштва поводом одлуке Апелационог суда Косова у случају Ивана Тодосијевића.

Најоштрије осуђујемо кршење Првог споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине. Наиме, иако члан 10 наведеног споразума предвиђа да ће Апелациони суд формирати веће са већином судија косовских Срба да одлучује у предметима из опшина са српском већином, Апелационо веће је било састављено од троје албанских судија, што представља флагрантно кршење споразума.

Такође, изражавамо најдубље разочарење због криминализације јавно изреченог става о догађајима из прошлости, који не позива на насиље. Истовремено, подсећамо да су поједини политичари на Косову јавно позивали на насиље и протеривање косовских Срба, али надлежне правосудне институције нису реаговале. Овакви случајеви показују да, нажалост, на Косову и даље постоје елементи етнички засниване правде и јасна дискриминација и двоструки стандарди.

Овом приликом позивамо надлежне косовске институције да учине све у оквиру својих надлежности и обезбеде поштовање и спровођење одредби “Бриселског споразума”, који је ратификован у Скупштини Косова као међународни споразум и као такав по Уставу Косова је изнад Закона на Косову.

Такође, позивамо дипломатска представништва и међународне мисије и организације на Косову, посебно Канцеларију ЕУ и ЕУЛЕX, да у оквиру свог мандата утичу на доследну примену споразума Београда и Приштине.

На крају, истичемо важност поштовања и примене постигнутих споразума јер супротно делање може нарушити сав напредак који је постигнут у дијалогу Београда и Приштине. Очекујемо од свих релевантних институција и организација да се укључе у решавање оваквих ситуација.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Грачаница: Представљен нови број “Стремљења”

У читаоници “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници je представљен најновији број часописа за …