Главна / Култура / Преминуо Милан Лане Гутовић

Преминуо Милан Лане Гутовић

Глумац Милан Лане Гутовић преминуо је данас у Војномедицинској академији у Београду, у 75. години живота.

Глумац је пре више од недељу дана примљен на Војномедицинску академију у Београду са симптомима корона вируса, али је на тесту у том тренутку био негативан.

Након што су медији писали о његовом тешком здравственом стању од како је примљен у болницу, глумац је пре неки дан изјавио: „Ваљда ћу бити боље“. Међутим, убрзо је морао на респиратор.

Лане Гутовић рођен је на Умци 11. августа 1946. године Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Био је један од чланова чувених “Бојанових беба” (Танасије Узуновић, Јосиф Татић, Иван Бекјарев, Ђурђија Цветић, Слободан Ђурић, Светлана Бојковић…) које је Бојан Ступица 1967. године примио у стални ангажман Југословенског драмског позоришта.

Члан Народног позоришта у Београду био је од 2006. године, где је био “првак драме”.

Остаће упамћен по улогама у позоришним представама „Кад су цветале тикве“, „Буба у уху“, “Отело”, “Путујуће позориште Шопаловић”, „Народни посланик“, “Лажни цар Шћепан Мали“, “Госпођа министарка“, “Ко се боји Вирџиније Вулф“, „Сумњиво лице“…

Иза себе је оставио и велики број филмских улога, међу којима су у „Лаф у срцу“, „Тесна кожа“, „Мајстор и шампита“, „Шпијун на штиклама“, „Ерогена зона“, „Седам и по“…

Глумио је у ТВ серијама као што су “Дипломци“, “Седам секретара СКОЈ – а”, “Бољи живот”, “Метла без дршке”, “Отворена врата”, “Оно наше што некад бејаше”, “Бела лађа”, а био је и у улози водитеља телевизијских шоу програма.

Током своје каријере добио је више награда, међу којима су Стеријина награда, Награда “Раша Плаовић”, Награда “Зоран Радмиловић”, “Златна арена”, Златни ћуран за животно дело…

 

Check Also

Одржана ликовно-литерарна колонија у црквеној порти у Липљану

У оквиру обележавања Видовдана и предстојећег празника Свете Тројице када су Дани општине Липљан, у …