Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Приштина 13 година није погледала документе из Београда

Одаловић: Приштина 13 година није погледала документе из Београда

Председник владине Комсије за нестале Вељко Одаловић нагласио је да је Београд спреман за наставак техничког дијалога у Бриселу и разговор о решавајну судбине несталих, уз оцену да Приштина условљавањима, захтевом за његовом сменом и отварајнем архива, иако им је лично предао близу 2.500 страница разних докумената, бежи од дијалога и тражи разлог да он не успе.

Одаловић је за Танјуг оценио да је добро да у Бриселу, где би почетком септембра требало да буде настављен технички ђалог Београда и Приштине тема буде расветаљавајне судбине несталих.

“Важно би било да се причати о тражењу несталих, о механизму, о проблемима везаним за процес и надам се да ће бити довољно свести на приштинској страни да схвати да процес мора да се извуче из личних оквира у којима појединци држе цео процес као таоца”, рекао је Одаловић.

Београд је, каже, спреман за наставак дијаога, за рад на терену да Приштина буде присутна на простору читаве Србије где год цени да постоје потенцијална места сахрањивања косовсккх Албанаца.

“Али желимо да и ми будемо са породицама на локацијама које смо дали приштинској страни пре неколико година, а она упорно ћути. Важно да се процес извуце из блата, нагласио је Одаловић .

Одаловић је нагласио да је кроз механизам тражења несталих, кроз разне групе на чијем је челу расветљена судбина 1.700 несталих, што је, како каже, више него што их има сада на списку. Додао је да је преко 80 одсто било косовских Албанаца.

Поводом захтева Пришине да се и Београд отвори архиве Одаловић је нагласио је да је Београд, односно он лично Приштини предао 2.437 страница разних материјала, архива и да га изненађује да не знају да су добили толико материјала у функцији тражејна несталих.

“Као потврда томе. 13 година су та документа стајала не знам ни ја где више, да би тек у децембру у Северној Косовској Митровици заједнички претражили пет локација, које смо кроз та документа означили као потенцијална места, и пронашли посмртне остатке пет Албанаца који су идентификовани”, рекао је Одаловић.

Према његовим речима, то је куцање на отовена врата,

“Какве архиве траже, требало би да прецизирају, Договорено је пре годину дана када је тема ушла у дијалог, да све стране отворе ахриве. Од Пришине нисмо добили ниједан папир ни документ о било ком месту, и све што ми дајемо документа, изјаве, информације, скице, планове било је у функцију тражења косовских Албанаца, што им је приоритет”, рекао је Одаловић.

Како наглашава ово није тренутак за тешке речи, већ за разговор.

“Ако је планирано да се овим темама разговара, а не условљава то је онда друга прича, ако се користе тешке речи и постоваљају услови који се не могу испунити, неко хоце тиме да побегне од дијалга, мислим да Приштина за сада то избегава”, рекао је он.

Одаловић је нагласио као важно да је Београд позвао Приштину која има затхеве за претрагу око Сурдулице, Штаваљ код Сјенице да дођу на локацију коју су они показали, и да извршимо проверу да пробамо да скинемо те теме са дневног реда.

“Али очекујемо да нас позову и да ми одемо на Кошаре, Лапушник, Дојнице, Лугово у Јавор, као и на све остале локације које је Београд навео”, рекао је Одаловић.

Коментаришући захтеве приштинског удружења које је подржало Кртијев захтев за смену Одаловића, каже да је никада није прихватао сличне захтеве када је тражено да се из процеса искључи било ко, јер је важно да се разговара са сваким ко може да помогне.

За Куртијев захтев о његовој смени каже да га је врло непријатно изненадио и да не зна чиме је то изазвано.

Додао је да је разговарао са пришитнским породицама пре неколико дана и да им је нагласио да је онај исти са којим су почели да раде пре 15 и 16 година

Рекао је да је то што га је Курти назвао Гебелсом и Герингом, озбијна увреда и да се пита како је имао храбрости и снаге да то каже,

“Али то личи на њега, то му нек иде на образ, такви ни слуцну рец никада нећу употребити за нејга”, рекао је Одаловић и нагласио да теба дела и недела треба да суде о некоме.

“Зато сам и врло непријатно изненађен и зато је и очигледно да нешто друго стоји иза тога, а оно што би најдаље могао да видим, је очигледно бежање од стола, бежање од дијалога, тражење разлога да дијалог не успе, јер је очигледно да политика и платформа Куртија да неће Вашингтонски споразум, неће регионалу сарадњу, неће бриселски договор, … Шта хоце, то што он хоће је у његовој глави, да се међусобно признамо, а то неће дочекати, нема тога ко ће испунити тај његов захтев”, рекао је Одаловић.

Check Also

Петковић: Деветнаест година бола и туге за убијеном децом у Гораждевцу

Данас се навршава деветнаест година од терористичког напада у коме је, из аутоматског оружја, убијено …