Главна / Вести / Косово и Метохија / Суд објавио претпретресни поднесак против Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја

Суд објавио претпретресни поднесак против Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја

Специјално Тужиластво Косова са седиштем у Хагу објавило је претпретресни поднесак против председника и потпредседника Удружења ветерана ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, у којем детаљно наводи доказе против оптужених и шта је све стајало у досијеима који су у три пакета достављени канцеларији тог Удружења, а које су они неовлашћено објавили.

Гуцати и Харадинај оптужени су за ометање рада тужилаштва и застрашивање сведока јер су неовлашћено открили заштићене информације укључујући и податке о потенцијалним сведоцима, који су се налазили у овим досијеима, а које је Удружењу доставила непозната особа.

У поднеску тужилаштва се наводи да први пакет досијеа садржи поверљиве захтеве за помоћ у кривичним истрагама које је Посебна истражна радна група упутила српским властима, документа српских власти, одговоре, од којих је већина поверљива и који укљућују имена сведока.

Даље се наводи да су у истом пакету биле детаљне информације о тешким злочинима.

У другом пакету су српски документи са поверљивим подацима, а на шест страница су имена сведока који се такоде налазе и у првом пакету и сматрају се поверљивим.

Ту су и копије сродних докумената са суђења одржаних на Косову и у Међународном кривичном суду за бившу Југославију која су у вези са предметима ратних злочина.

Трећи пакет садржи имена сведока, изјаве, документа и поверљиве податке које је Специјализовано тужилаштво добило од међународних организација.

У додатних 930 страница били су исти документи као у првом пакету, осим једне белешке писане руком, а у њему је и велики број захтева и других докумената на српском језику који садрже имена сведока и потенцијалних сведока, пренели су косовски медији.

Тужилаштво је оценило да је објављивањем доказа током 19 дана на конференцијама и телевизијским програмима и друштвеним мрежама судски процес нарушен, као и да је нанета штета сведоцима.

Иначе у Хагу је данас настављено припремно рочиште пред почетак суђења Гуцатију и Харадинају.

На њему се дискутује о предложеним доказима, који ће се разматрати током суђења, али и о томе шта све тужилаштво не жели да објави одбрани, што иначе представља изузетак од правила да сви докази морају да буду представљени одбрани.

Судија за претходни поступак је раније одобрио необелодањивање три комплета материјала, који представљају “радни материјал” тужилаштва.

Гуцатију и Харадинају ће почетак суђења бити заказан након овог рочишта.

Они су у притвору у Хагу од хапшења 25. септембра 2020. на Косову.

Оптужени су за непоштовање суда, ометање поступака и рада тужилаштва обелодањивањем идентитета сведока у процесима који се воде том суду.

Извор: Танјуг

Check Also

Петар Петковић: Фон Крамон покушала да од Срба са КиМ направи легитимне мете у које је дозвољено пуцати

Нескривена албанска лобисткиња Виола фон Крамон покушала је вечерас да од Срба са Косова и …