Главна / Вести / Косово и Метохија / Забрана више од провокације, Приштина гази Бриселски споразум

Забрана више од провокације, Приштина гази Бриселски споразум

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, којем су власти у Приштини забраниле данас да посети КиМ, изјавио је да је то више од пуке провокације и показује да Приштина гази бриселски дијалог и да јој није стало ни до договора ни до споразума са Београдом.

Петковић је за Танјуг рекао да је о томе обавештен и Брисел, специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине, те да ће то бити једна од тема наредне рунде техничког дијалога.

“Сваки пут пред наставак дијалога у Бриселу, Приштина посеже за једностраним и противправним одлукама. Тако је и сада. Ово је више од пуке провокације. Ово је напад на дијалог и све споразуме, с обзиром да је забрана да уђем на простор КиМ, директно у супротности са споразумима о слободи кретања и о званичним посетема”, рекао је Петковић.

Како каже, у тим документима, јасно стоји да он има право да по поједностављеној процедури да дође на КиМ, само је потребно да 24 сата унапред најавуи посету.

Петковић је навео да је то и урадио, као и сваки пут до сада.

“То што сада Приштина забрањује улазак на простор КиМ главном преговарачу са спрке стране у техничком делу дијалога, јасно говори да Приштина, пре свега, гази бриселски дијалог и да јој није стало ни до договора ни до било каквог споразума са Београдом”, рекао је Петковић.

Пренео је да је једно од образложења да му се посета забрањује зато што је положио камен темељац за нову зграду Универзитета у Косовској Митровици, што је, каже, нонсенс, јер није супротности са споразумима.

“Навели су и да сам током последњих пар посета ширио говор мржње, давао провокативне изјаве. Свако може да погледа те моје изјаве и да види да сам искључиво говорио о ономе што су интереси и заштита интереса на КиМ”, рекао је Петковић.

Како каже, некоме не одговара када се обележава страдање Срба у Старом Грацком, храмовна слава у Прилужју, које само показују да је Београд уз свој народ на КиМ и да ће уз њега остати.

Додао је да је, између осталог, разлог посете и овог пута била су нова радна места, као и помоћ социјално угрожнеим породицама јужно од Ибра.

Петковић је навео и да је о овој злоупотреби Приштине обавештен Брисел, као и Лајчка, али и високи представник УН Мирослав Јенч.

“Ово није први пут да се Приштина овако понаша и јасно вам је шта се онда дешава са нашим народом на КиМ”, рекао је Петковић.

Додао је да је број инцидената према Србима повећан од доласка Аљбина Куртија на власт, што говори да се антисрпска реторика у Приштини преноси на терен.

“Сваки мој одлазак на КиМ и сваки наш интерес да разговарамо и преговарамо и дођемо до решења у Бриселу, управо је порука да сачувамо мир на терену. То је оно што тражимо и на чему инсистирамо, за разлику од Приштине, која и овиме само чини све да не ђође до нормализације односа Београда и Приштине”, рекао је Петковић.

Извор: Танјуг

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …