Главна / Вести / Косово и Метохија / На КиМ до сада стигло 467 избеглица из Авганистана

На КиМ до сада стигло 467 избеглица из Авганистана

Министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свећља изјавио је да је до сада на КиМ смештено 467 избеглица из Авганистана и затражио помоћ међународних организација ради њиховог дужег збрињавања.

Свећља је навео да су уз помоћ НАТО-а обезбеђени неопходни услови за почетни смештај избеглица.

“Влада је позитивно одговорила на захтев америчке владе и НАТО-а да привремено збрине авганистанске грађане. Посвећени смо обезбеђивању достојанствених услова смештаја, како бисмо им боравак на Косову учинили што лакшим. Међутим, потреба за подршком ваших организација је такође веома важна за нас”, пренео је Свећља представницима међународних оргнаизација на КиМ.

Они су нагласили своју спремност да буду на располагању приштинским институцијама и међународним партнерима да помогну у овом процесу, на основу идентификованих потреба и могућности.

Приштински медији преносе да се на састанку такође разговарало о модалитетима са којима ће косовске институције деловати, у вези са смештајем избеглица из Авганистана, гарантујући им њихова права према закону, укључујући и нови друштвени живот, који ће имати током боравка на КиМ.

Извор: РТС

Check Also

Боранијашевић: Цене школарина непромењене осим на Медицинском факултету, очекују се квоте за упис у нову школску годину

Пред крај школске 2021/ 22.године, Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, врши …