Главна / Вести / Косово и Метохија / Селаковић: Приштина не поштује споразуме

Селаковић: Приштина не поштује споразуме

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да Србију неће изненадити никакав поступак Приштине, која је најавила да ће кренути са лобирањем за чланство у међународним институцијама, преноси Тањуг.
Он је, у изјави за ТВ Прва, нагласио да приштинске власти не поштују споразуме, а да је Београд стуб стабилности.

“Са њима (Приштином) су могућа свакојака изненађења, којима се не чудимо само ми, већ и странци. Ми смо Вашингтонском споразуму приступили савесно, као страна која жели компромис, мирно решење које ће бити спроводиво, и које ће и Београд и Приштину можда довести да ураде неке потезе који нису пријатни, али смо видели да у Приштини постоји незаинтересованост за оно што се дешавало и то је довело дијалог у ситуацију у којој се сад налази”, рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је прошло 100 месеци од Бриселског споразума, којим се предвиђа конституисање Заједнице српских општина.

“Приштина све више говори да не жели то да уради. Видите, председник Вучић је у Вашингтону одбио ултиматум да се призна независност такозваног Kосова. Неко ко је био у стању да то одбије у центру светске моћи, Вашингтону, уверен сам да ће умети да донесе праву одлуку, по било којем питању. Вашингтонски споразум је у суштини сачувао мир и донео много јачи кредибилитет Србије у свету”, додао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије наглашава да Београд више није узрок проблема.

“Београд је деценијама уназад проглашаван као узрок проблема. Сада то није случај, јер се државна политика води на други начин. Оно што је дефинитивно, то је када се на нешто обавежемо, ми то урадимо и то се види на примеру Бриселског споразума. Приштина је та која не испуњава своје обавезе”, указао је Селаковић.

Он је позвао грађане Србије да, уколико могу, истакну српску заставу 15. септембра, када ће се први пут обележити Дан заставе, јер је то празник за српски народ.

Шеф српске дипломатије одбацио је нека негодовања из земље, као и тврдње политичара из Приштине да је то наставак некакве српске хегемоније.

“Свако има право да каже да му се нешто не свиђа. Ми сматрамо да нашом заставом треба да се поносимо”, рекао је Селаковић и истакао да је парадоскално да од појединих Албанаца из Приштине чујете такву критику имајући у виду да албански народ и држава имају свој Дан заставе,

Kада је реч о односу са Израелом, Селаковић је рекао да Тел Авив није поштовао Србију.

“Израел је признао такозвано Kосово, због тога није премештена српска амбасада у Јерусалим”, указао је Селаковић на план да се српска амбасада у Израелу од 1. јула премести у Јерусалим.

О предстојећем доласку немачке канцеларке Ангеле Меркел у Србију, Селаковић каже да то сведочи да је Србија у фокусу спољне политике великих, али и других сила.

“Имаћемо посете и других високих званичника, разних организација. Данас имамо посету канцелара Аустрије Себастијана Kурца. То показује да је Србија је окосница стабилности у региону. Србија није слепо црево као што неки кажу, јер не бисмо угостили толико светских лидера”, подсећа Селаковић.

Извор: Косово онлине/ Танјуг

Check Also

Вучић захвалио амбасадору Алжира на принципијелном ставу те земље по питању КиМ

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Народне Демократске Републике …