Главна / Политика / Вучић: Желимо у ЕУ, али нећемо кварити односе са Русијом и Кином

Вучић: Желимо у ЕУ, али нећемо кварити односе са Русијом и Кином

Председник Србије Александар Вучић истакао је у интервјуу аустријској државној телевизији ОРФ да Србија жели да постане чланица ЕУ, али да неће због тога кварити односе са Русијом и Кином.

Упитан за европски пут Србије, Вучић је рекао да зна да не зависи све од нас.

“На недавном састанку шефова дипломатија констатовано је да је Србија напредовала и по питању владавине права. За нас је важно да смо искрено на европском путу”, поручио је председник.

ОРФ је указао да се у Србији одржавају еколошки протести, да се поједини грађани противе Рио Тинту и да је горела депонија у Винчи, а председник Србије указао је да у оквиру “Програма 2025” постоји читав низ пројеката из ове области.

Навео је да ће више од 120 општина бити прикључено на канализацију.

“За Аустрију је то можда незамисливо, али чак једна трећина Београда нема канализацију. У свим градовима ћемо уградити пречишћиваче отпадних вода, и уклонићемо азбестне цеви у водоводу. Све то ћемо учинити, али нећу учествовати у деиндустријализацији Србије”, поручио је председник.

Када је реч о вакцинацији, ОРФ констатује да је Србија била прва по расположивости вакцина, али да је већ месецима суочена са противљењем вакцинацији.

“То је очигледно универзални проблем, а не само проблем једне земље. Зашто је то тако, не разумем. Али, теорије завере и негативне поруке пролазе очигледно боље него позитивне. Узрок су и друштвене мреже, али и чињеница да људи своје слободе виде у неозбиљним ставовима”, закључио је председник Србије.

Извор: РТС

Check Also

Сарацин: Коначни циљ Немачке је да Косово буде у НАТО

Немачки изасланик за западни Балкан Мануел Сарацин изјавио је да је крајњи циљ Немачке да …