Главна / Вести / Косово и Метохија / Одбијен захтев Тачија за оспоравање надлежности суда у Хагу

Одбијен захтев Тачија за оспоравање надлежности суда у Хагу

Судија специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу Никола Гију одбио је као неосноване захтеве Хашима Тачија, Реџепа Сељимија и Кадрија Весељија за одбацивање надлежности тог суда у поступку који се води против њих по оптужбама за ратне злочине на Косову и Метохији.

Они су заједно са Јакупом Кранићијем оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места на Косову и Албанији у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора и сви се налазе у притвору у Хагу.

Тачијева одбрана оспоравала је поред осталог, временску надлежност суда и тужилаштва тврдећи да је њихов мандат већ истекао. Такође је тврдила да су му повређена права на правично и непристрасно суђење у разумном року, право на претпоставку невиности и право да му суди независни и непристрасни суд установљен законом. “Тежина и кумулативна природа ових кршења резултирају правном препреком надлежности и захтевају одбацивање оптужби против њега и његово пуштање на слободу”, навели су Тачијеви браниоци.

Судија је закључио да су ови захтеви неосновани и одбио Тачијев захтев, јер сматра да му није повређена претпоставка невиности, нити је нашао да су му повређена уставна права као оптуженог, те да нема основа за укидање надлежности Специјализованих већа Косова.

Као неоснован одбијен је и Сељимијев захтев за одбацивање надлежности Специјаизованих већа, у којем је тврдио да је структура и састав особља у суду у супротности са правилним оснивањем и функционисањем тог суда као домаћег суда на Косову.

Његови браниоци тврдили су да су тиме премашена овлашћења дата Уставом и представљају кршење Европске конвенције за људска права.

Весељијеви адвокати су пак тврдили да је овај суд основан као “ванредни суд”, а не као специјализовани, што према њиховм ставу представља кршење косовског Устава.

Тачи је такође новим поднеском затражио да председница Специјализованих већа Екатерина Трендафилова поново размотри своју одлуку о изузећу од одлучивања које ће судије чинити жалбено веће за одлучивање о његовој жалби на продужење притвора.

Трендафилова је пре 24. августа одбацила захтев одбране Тачија за њено изузеће и одредила је састав трочланог жалбеног већа које ће одлучивати о Тачијевој жалби

Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими ухапшени су 5. новембра 2020. године, када су пребачени у пртивор у Хагу, где се и даље налазе.

Сва четворица ових некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима. Жртве су махом били Срби, али и Албанци нелојални ОВК.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према разлицитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Извор: Танјуг

Check Also

Миливојевић: Косовско питање се не може решити без УН и Савета безбедности

Србија не доводи у питање ниво пријатељских односа са Русијом, као ни стратешке интересе у …