Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Мораторијум зависи од САД

Дрецун: Мораторијум зависи од САД

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да од исхода техничког дијалога у Бриселу, који се води и данас, зависи да ли ће ускоро бити организован трећи састанак на врху.

Разговори који се од јуче воде у Бриселу припремни су за трећи сусрет на врху, али од њихових резултат зависи да ли ће бити тог састанка, јер ако се не направи напредак, бар око једног питања несврсисходно би било заказати такав састанак, рекао је Дрецун за ТВ Пинк и нагласио да би то био претерани ризик за дијалог.

Важно је, како каже, да се види да ли је направљен помак по питању несталих, слободе кретања, правосуђа, Заједнице српских општина, али и однос Приштине према Вашингтонском споразуму.

Подсетио је да је Стејт департмент, поводом годишњице потписивања тог документа у Белој кући, рекао да охрабрује обе стране да наставе да спроводе споразум, са акцентом на мораторијум везан за статусно питање.

Дрецун је нагласио да је ту важно што су САД оцениле да би кршење мораторијума утицало на решавање техничких питања.

О могућности да Приштина поново покрене лобирање за улазак у СЕ, Интерпол или Унеско, Дрецун каже да Косово не испуњава услове да буде чланица СЕ, и да немају ни довољно стандарда за поштовање људских права.

Према његовим речима, из тог угла гледано не би требало да се деси да уђу у СЕ. Али, како додаје, имајући на уму да политичке одлуке затварају очи пред чињеницама могуће је да се деси нешто што не бисмо желели.

Дрецун је изразио уверење да је по питању чланства Приштине у Унеску или Интерполу однос снага остао исти и да немају шансу.

Све зависи од САД и тога ако иза Приштине стану моћне државе као САД, Немачка или Турска, рекао је Дрецун.

“Ако САД буду инсистирале на мораторијуму, не верујем да ће Приштина направити салто мортале и кренути у нешто што је унапред изгубљена битка”, рекао је Дрецун.

Извор: Танјуг

Check Also

Високи Дечани: Улога Кфора у заштити манастира је кључна

Представници Европа Ностра, пан-европске федерације за културно наслеђе, са седиштима у Хагу и Бриселу посетили …