Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници протеклих дана повећан број прегледа у ковид амбуланти

У Грачаници протеклих дана повећан број прегледа у ковид амбуланти

Иако се у овом тренутку не може рећи да је неповољна и алармантна, епидемијска ситуација у српским срединама на централном Космету у последње три недеље из дана у дан се усложњава и погоршава.

Директорица Дома здравља, за РТВ Грачаница истиче да преглед у ковид амбуланти дневно затражи и десетак пацијената свих старосних доби са симптомима ковид – 19.

“Могу рећи да је у последње време нестабилна епидемијска ситуација, свакодневно имамо пацијенте који се јављају са симптомима корона вируса и редовно имамо десетак до петнаестак прегледа у ковид амбуланти. Јављају се пацијенти свих узраста, а евидентно је да пацијенти који су примили вакцину, а заражени су короном, вирус прележе лакше од оних који нису вакцинисани”, истиче Мирјана Димитријевић, директорица Дома здравља Грчаница.

У служби за вакцинацију Дома здравља у Грачаници, за РТВ Грачаница, истичу да је од почетка овог месеца на овом подручју значајно повећан број заинтересованих за пријем прве дозе вакцине и то су, како кажу, углавном они млађе старосне доби.

“Повећано је интересовање за вакцинацију првом дозом, то је добро. Такође, добра околност је што се у групи која се сада пријављује за прву дозу све више младих људи. Нажалост летос смо пропустили шансу да дођемо до колективног имунитета. Нисмо искористили период када је вирус мировао и када је у српским срединама на КиМ био мали број заражених корона вирусом, да се вакцинишемо. Али, за вакцинацију никад није касно”, рекао је Владимир Петковић, координатор за вакцинацију при Дому здравља Грачаница.

Епидемиолошка ситуација у српским срединама на КиМ је под контролом са спорадичном појавом оболелих од ковида – 19, а здравствени радници упозоравају на опрез, тим пре што, како кажу, у суседним албанским срединама епидемија не јењава.

На територији општине Грачаница у последња 24 сата једно лице оболело је од Ковида 19 саопштио је данас кризни штаб општине Грачаница и позвао мештане да покажу друштвену и личну одговорност и вакцинишу се против Ковида.

 

Check Also

Ђоровићима из Лапљег Села уручена нова опрема за производњу торти и колача

Нова опрема и помоћни уређаји за израду торти и колача у вредности од преко 4 …