Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Нови разговори на техничком нивоу половином октобра

Петковић: Нови разговори на техничком нивоу половином октобра

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да је током техничког дијалога делегација Београда и Приштине у Бриселу дошло до одређених помака када се ради о питању несталих, као и да ће нова рунда експертског дијалога бити одржана у другој половини октобра.

Он је након трилатералног састанка појаснио да је инсистирао на питању несталих и да ће ће породице несталих остварити своје право да сахране своје најмилије.

“То није никакво политичко, већ цивилизацијско питање”, рекао је Петковић.

Он је додао да је шеф приштинске делекације Бесник Бисљими углавном ћутао током састанка и бежао од тема.

“Када је реч о ЗСО, енергетици, правосуђу и слободи кретања Бисљими је бежао од тих тема, није желео да разговара о томе. Зато он данас није дошао са својим експертима за разлику од Београда, јер ми смо на састанак донели тоне докумената и материјала”, рекао је Петковић и додао да је подробно објаснио где Приштина крши споразуме.

Петковић је казао и да је Бисљими, на питање да образложи зашто му је(Петковићу) недавно забрањена посета КиМ рекао да су разлог “запаљиве и провокативне изјаве”.

“Имао сам мој интегрални говор који сам пустио и Лајчаку и где сам говорио шта Србија чини за народ на КиМ и видело се да нисам прекршио споразум”, рекао је Петковић.

Петковић је додао и да је договорено да се састанци на техничком нивоу одржавају једном месечно, а да ће од развоја ствари на том нивоу бити договорен састанак на највишем нивоу.

Петковић је казао и да Бисљими о дијалогу једно говори медијима, а друго на састанку.

“У споразумима јасно пише шта су обавезе Београда, а шта Приштине”, рекао је Петковић и додао да Београд све време инсистира на пуном спровођењу договорених споразума.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Ђоровићима из Лапљег Села уручена нова опрема за производњу торти и колача

Нова опрема и помоћни уређаји за израду торти и колача у вредности од преко 4 …