Главна / Вести / Косово и Метохија / Трендафилова: Специјални суд није моноетнички

Трендафилова: Специјални суд није моноетнички

Председница Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу, односно Суда за ратне злочине почињене на Косову од 1998. до 2000. године, Екатерина Трендафилова, изјавила је данас у северном делу Митровице да не види правну основу тврдњи појединаца да је тај суд моноетнички.

Она је поновила да се овај суд бави индивидуалном кривичном одговорношћу наводних починилаца ратних злочина на територији Косова.

“Не постоји правна основа за то да је Специјални суд моноетнички. Закон је веома јасан. Дакле, ту спада свако ко је починио злочине у периоду од 1998. до 2000. године, који спадају под јурисдикцију суда, а то су злочини против човечности, ратни злочини и други, као што је и предвиђено Кривичним закоником Косова”, објашњава Трендафилова.

Навела је да ће мандат Специјализованих већа престати када Савет Европе обавести косовске институције да су сви истражни поступци пред Специјализованим коморама окончани.

Секретар суда Фиделма Донлон, истакла је да су Специјализована већа наставила да спроводе свој мандат без сметњи, те да је у току прошле године остварен значајан напредак.

“Обрађено је 3.000 поднесака у оквиру Суда, које су поднели одбрана, тужилаштво, правници, заступници, као и одлуке разних већа.“

Додала је да су безбедност, сигурност и добробит сведока апсолутни приоритет.

У оквиру Специјалног суда за сада су оптужена осморица припадника бивше ОВК – Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи, Реџеп Сељими, Саљих Мустафа, Хисни Гуцати, Насим Харадинај и Пјетер Шаља.

Прво суђење треба да почне 15. септембра и то Саљиху Мустафи.

“Људи могу да наставе да се пријављују да учествују као жртве све док тужилаштво не заврши са својим представљањем предмета. Поступак за жртве је отворен и у предмету Тачија и осталих”, поручила је Донлон.

На питање да ли су оне или суд доживели било какав покушај појединаца из спољних организација или држава да утичу или ометају рад суда, једногласно су одговориле: “Никада!”

“Надам се да нико неће себи дати за право да то уради. Ми смо суд на основу закона и ништа друго. Нико никада није покушао да уради нешто слично”, истакла је Трендафилова.

Извор: Радио Контакт Плус

Check Also

Ђоровићима из Лапљег Села уручена нова опрема за производњу торти и колача

Нова опрема и помоћни уређаји за израду торти и колача у вредности од преко 4 …