Главна / Вести / Србија / Вучић: Важно да сачувамо јединство због позиције у којој смо

Вучић: Важно да сачувамо јединство због позиције у којој смо

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас грађанима да је због, како је рекао, чудних ствари које су се дешавале у претходних 48 сати, веома важно да сачувамо јединство народа и да грађани разумеју позицију у којој се налазимо, као и због ситуације на КиМ и у региону.

Такође и због што ће многи тешко да трпе успех Србије и да се не радују сви томе, рекао је Вучић у Палати Србија.

“За нашу земљу је мир од пресудног значаја, све што смо успели да радимо претходних година јесте зато што смо чували мир и стабилност и сматрали да је живот мора да буде важнији од политичких поена. Док сам ја председник Србије желим да можемо да се похвалимо великим економским напретком, али да сачувамо главу”, навео је Вучић.

Председник Србије каже да то значи две ствари: да не водимо ратове, јер не види потребу да излажемо људе опасности, да не водимо неодгооврну политику и мајкама да враћамо децу у ковчезима.

Додао је да је зато трпео и није реаговао на притиске и претње, које је добијао, као и личне увреде.

Мали напредак направљен у разговору са Приштином по питању несталих

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас направљен мали напредак у разговору са Приштином на техничком нивоу, по питању несталих, али да другог напретка није било, јер албанска страна не жели никакав разговор.

“То је једина добра вест за неколико породица, албанских и српских које ће моћи да сахране своје убијене, како приличи и да им одлазе на норме и моћи бар да жале за својима”, казао је Вучић у Палати Србија.

Истакао је да је то са чим албанска страна долази у Брисел увредљиво за свакога и да Албанци то добро знају.

Зашто то раде, нисам у стању да докучим до краја, могућа су два разлога, али као председник Србије немам право да говорим о томе, каже председник Србије.

Вучић је рекао да су разговарали данас и са предстанвицима ОЕБС -а о ситуацији на југу, у Прешеву и Бујановцу и поручио да ће држава дати све од себе да настави штампање уџбеника на албанском и за средње школе, а не само за основну.

“Желимо да урадимо све што можмео да део Албанца уведемо у систем и као полицајце и лекаре и све друге државне институције, али тражићемо да се добро зна којој држави припадају и око тога нема цењања и нити око тога може да буде полемике”, поручио је Вучић.

Неопходни добри однноси са Црном Гором, желе да слабе Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да није отишао у Црну Гору на устоличење митрополита Јоаникија иако је био позван и истакао да је митрополиту Јоаникију честитао писмом у којем је као озбиљан и одговоран председник истакао неопходност поправљања односа са Црном Гором.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је у том писму говорио као одговоран председник који поштује независност и самосталност друге земље.

“Како је устоличен Јоаникије тако су кренули напади из Хрватске, на страну Црна Гора где сам увек тема јер по неким амбасадама неки морају да се доказују, али оно што је изненађујуће то је патолошка кампања у хрватским медијима у којима сам лично ја извео устоличење, наредио управљање хеликоптерима, ношење оружја”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да није разговарао ни са црногорским премијером Здравком Кривокапићем нити са потпредседником владе Дританом Абазовићем и додао да су га поред регионалних медија напали и страни представници који су га оптужили да жели да прави велику Србију преко цркве.

Вучић је оценио да иза таквих напада стоји добро организовања кампања, која је овога пута снажнија и јача, јер неки људи тешко трпе политички пораз и не могу да реагују као часни државници због чега се, каже, понашаљу неодговорно на начин који им не приличи.

“Када слушам бајке о партнерству моје питање за Виолу фон Крамон је када сам имао било какво партнерство са Милом Ђукановићем у било чему. Надам се да ће вас о томе обавестити ваши пријатељи из Приштине, Зеленовић и ‘Не давимо Београд’ из српске опозиције. Сигуран сам ако не дате одговор да ћете ми се извинити”, рекао је Вучић.

Враћајући се на недавна дешавања у Црној Гори Вучић је рекао да је његов посао да се занима шта се тамо дешава, и да га занима и Кабул, а камоли нешто у окружењу Србије.

“Постојали су покушаји да се сви у региону окрену против Србије не би ли је контролисали и да не би штрчала. Србија никоме није сметала до 2012. јер је била слаба, разједињена и у ужасном економском стању и била је добар партнер свима. Али када Србија почиње да јача, а ове године очекујемо да претекнемо Хрватску и Словенију по укупној стопи бдп то не ваља”, рекао је председник.

Према његовим речима, када се то види, разуме се да неки имају пориве да сви за све оптужују Србију.

“За нас је опасност што ће и различите силе на различите начине покушати да спусте снагу Србије како би обуздале моћ наше земље. Бићемо под великим притисцима”, рекао је Вучић и додао да се због тога никада неће осудити Приштина која блокира дијалог иако је то тако.

Он је додао и да Србију увек оптужују за злочине, а да то нико није радио Немачкој 70-их година прошлог века.

“Можете да замислите да неко изговара тако страшне речи 70-их год као сада према Србима”, рекао је Вучић.

Посета канцеларке Меркел велика част за Србију

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је посета немачке канцеларке Ангеле Меркел, заказан за 13. септембар, велика част за Србију.

„Имао сам част и прилику да је као премијер већ једном угостим, а сада имам част и прилику да је угостим као председник на крају њеног мандата“, нагласио је он.

Вучић је, на конференцији за штампу, казао да она долази још док је канцеларка, а не вршилац дужности и да је то једна од њених последњих посета на тој функцији , чиме је част још већа.

„Највише времена на Западном Балкану провешће у Србији. Имаће састанке са руководством Србије, а из региона само са представницима цивилног друштва, док ће у Тирани имати са свима из региона сусрет“, објаснио је он.

Вучић је рекао да жели да се захвали Меркеловој на свему што је учинила за Западни Балкан и за Србију.

„Обично људи мисле да је захвалност нешто што у политици најкраће траје. Нећемо заборавити шта је урадила канцеларка 2015.када је Хрватска уводила санкције Србје из само њима познатих разлога. Тада је помогла канцелаарка Меркел, са својим сарадницима Емилом Броком и другима. Они су успели да сачувају мир и стабилност на Западном Балкану и не само то“, додао је он.

Истакао је да је посета Меркелове од огромног интереса за Србију, јер нам, како каже, у посету долази жена која представља земљу која је најзначајнији трговински партнер Србиј.

У првих седам месеци, према његовим речима, постигнут је раст у трговинској размени са Немачком од 25,1 одсто у односу на претходну годину.

Та размена има актуелно вредност од 3,570 милијарди евра.

„Први пут очекујемо да пређемо шест милијарди евра. Разлика између Немачке и другопласиране Италије и других из године у годину је све већа. Пре неклико година Немачка је постала први трговински партнер и све важнија и снажнија“, нагласио је он. Подсетио је да је, када је дошао на власт у немачким компанијама радило 17.000 људи, а данас је то 71.000.

„То говори о огромном напретку Србије, расту и интересу најмоћнијих, најјачих али и породичних немачких компанија. То су ствари које значе будућност. Јер Немци долазе да остану, да зарађују, али тиме зарађује и Србија, њени радници, општине. У односу на 2010. прошле године смо за 2,5 пута увећали трговинску размену. То је 250 одсто раст у само 10 година. Раст нашег извоза је 300 одсто, у само десет година. То су подаци који говоре којом брзином је наша економија напредвала“, рекао је он.

Рекао је да је важно да са Меркеловом разговара и о свим важним регионалним питањима, о берлинској конференцији, о ономе што је добро донео Берлински процес.

С тим у вези је указао да крајем месеца у посету Србији, 29. и 30. септембра, у посету долази председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, те да ће уследити први пут провођење у дело оног што је договорено у оквиру Берлинског процеса, а то је отварање радова на првој деоници пута Ниш-Плочник, кроз Нишавски и Топлички округ према Куршумлији, Мердару и Приштини.

Додао је да од ЕУ Србија за тај пројекат добија 15 одсто потребних средстава.

Указао је се радити и брзој прузи Београд-Ниш-Прешево, у вези чега очекује ускоро потписивање уговора за деоницу Ђунис-Сталаћ.

„Дочекујући Ангелу даћемо све од себе да покажемо поштовање према жени која је 16 година била неформално и на челу Европе и успешно чувала стабилност целог континента и те како помагала развој Србије“, закључио је он.

Check Also

Петковић: Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали у Косовску Митровицу

Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали су малопре и у просторије ОИК …