Главна / Вести / Србија / Ниче фабрика вакцина у Србији, Вучић: Биће међу најмодернијим

Ниче фабрика вакцина у Србији, Вучић: Биће међу најмодернијим

У земунском насељу Соко Салаш, у делу привредне зоне “Аутопут”, данас почиње изградња фабрике за производњу вакцина кинеске компаније “Синофарм”, а свечаном полагању камена темељца присуствује председник Александар Вучић.

Фабрика у којој ће се производити “Синофарм” вакцина заједничко је улагање Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата.

“Ово је одлична вест за Србију. Важна је ствар не само за грађане Србије, већ и за све у реигону”, констатовао је Вучић.

Њему и другим званичницима на месту где ће се изводити радови, представљен је пројекат будуће фабрике.

У разговору са новинарима, Вучић се присетио 2014. године када је са партнерима из УАЕ гледао макету “Београда на води”, који је тада тек почињао да се ради, и рекао да су они њега уверавали да ће се тај пројекат и остварити.

“Ово је друга макета коју гледамо заједно и ја верујем да ће, као и прва, која је готово у потпуности остварена, и ово бити остварено у интересу грађана Србије, целог региона, али и наше земље, пријатеља из Кине, УАЕ”, констатовао је председник Србије.

Вучић је истакао да ће Србија имати једну од најмодернијих фабрика.

Церемонији полагања камена темељца присуствују и министар здравља Златибор Лончар, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, Калдун Ал Мубарак генерални и извршни директор компаније Мубадалс и члан управног одбора компаније Група 42, генерални директор компаније Група 42 Пенг Сијао.

Рок за завршетак изградње фабрике, у којој ће се месечно производити три милиона доза вакцина је први квартал следеће године.

Пуњење вакцина ће се вршити у Хемофарму ” до завршетка изградње фабрике у којој ће се након тога одвијати целокупан процес производње.

Први контигент сировине за производњу кинеске вакцине, који је намењен процесу тестирања, стигао је пре неколико дана у Србију, а министар Лончар најавио је да ће производња кинеске вакцине против вируса корона почети у октобру и да се очекује да до краја године буде произведено око шест милиона доза.

Након тестирања почеће процес пуњења вакцина који је планиран за октобар ове године, а план је да се до краја године напуни шест милиона доза.

Вакцине у Србији производиће се по истој технологији по којој се прпизводе у Кини и пакују у Уједињеним Арапским Емиратима.

Лончар је навео да ће вакцине бити намењене првенствено грађанима Србије, а ако буде вишка, и за извоз у земље региона.

Фабрика ће се простирати на око 11.500 квадратних метара, имаће погон за асептичну производњу и лабораторију.

У складу са договором између Републике Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата, 12. јула ове године потписан је Меморандум о разумевању производњи кинеске вакцине у Србији који су потписали Влада Србије, Институт Г42 из УАЕ и кинеска компанија Синофарм.

На сајту општине Земун се наводи да је предвиђен и погон за производњу ПСР тестова.

Такође, наводи се да се гради нови пут за фабрику вакцина, као ибда се нова саобраћајница са комплетном инфраструктуром гради на потезу од насеља Грмеч до насеља Соко Салаш, паралелно са ауто-путем.

Извор: Танјуг

Check Also

Одаловић: Београд тражи масовне гробнице, Приштина не одговара на наше захтеве

Претрага терена на локалитету рудника Штаваљ у општини Сјеница, почела је пре осам дана по …