Главна / Вести / Косово и Метохија / Антонијевић: Нисам очекивао да ће доћи до овог процента новооболелих; Грађани морају да поштују мере

Антонијевић: Нисам очекивао да ће доћи до овог процента новооболелих; Грађани морају да поштују мере

Ситуација је из дана у дан све озбиљнија када је у питању број оболелих од Ковид-19, рекао је за наш програм епидемиолог др.Александар Антонијевић. Додао је да није очекивао скок оболелих и погоршање ситуације , али ће сачекати нове резултате мера које су уведене.

“Ситуација полако прелази у озбиљну, понављам нисам очекивао да ће доћи и до овог скока где имамо више од 40 процената новооболелих у односу на број тестираних у српским срединама на КиМ на дневном нивоу. Једино што ми даје наду јесу мере које су на снази , а односе се на ношење маски и забрану окупљања, које су и у прошлом таласу дале резултате”, рекао је Антонијевић.

Према извештају Кризног штаба у српским срединама су 44 новооболеле особе од 103 колико је тестирано. Активних случајева је 295, а од последњег извештаја регистрована су два смртна случаја, један из Зубиног Потока а један из Лепосавића.

Када је у питању вакцинација, Антонијевић сматра да је један велики број грађана вакцинисан, али је то још увек недовољно за постизање колективног имунитета.

“Пуно људи је стекло имунитет након прележане болести, тако да упркос свим мерама контроле и заштите и даље смо у проблему. Видно је непоштовање свих мера које смо у предходном периоду безброј пута поновили, па чак смо у једном тренутку сматрали да нема потребе понављати мере заштите које заиста дају одличне резултате, али се испоставило да није тако. Поново инсистирамо и напомињемо да су превентивне мере предуслов за излаз из ситуације која се погоршава, а то је ношење маски, одржавање дистанце и избегавање већих скупова.

Најважније за постизање колективног имунитета је вакцинација, без тога све ово иде у лошем смеру ка поновном затварању и обустављању нормалног рада и функционисања.

Желим да дам посебно објашњење за особе које су се вакцинисале два пута па и трећом “бустер” дозом вакцине, да јесу заштићени од тешких облика болести као и од најтрагичнијег исхода, али то свакако не значи да не могу оболети од Ковид 19 и ту је потребан опрез те никако опуштање у поштовању мера заштите”, нагласио је Антонијевић.

“Ово сам нагласио јер су пацијенти у заблуди и често и мени и мојим колегама из тима постављају питања везано за степен имунизације после вакцинације и зашто поново обољевају”, рекао је.

Епидемиолог Александар Антонијевић каже да је битан фактор и количина вируса са којим је пацијен у контакту и од тога директно зависи клиничка слика , па је неопходно да и вакцинисани грађани избегавају масовна окупљања и веће скупове, да поштују превентивне мере до тренутка док сви не достигнемо колективни имунитет.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Боранијашевић: Цене школарина непромењене осим на Медицинском факултету, очекују се квоте за упис у нову школску годину

Пред крај школске 2021/ 22.године, Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, врши …