Главна / Вести / Косово и Метохија / Бриселски састанак Београда и Приштине показао – потребан други формат преговора

Бриселски састанак Београда и Приштине показао – потребан други формат преговора

Епилог дводневне техничке рунде преговора Београда и Приштине у Бриселу није дао жељени резултат, чиме је доведен у питање планирани састанак на највишем нивоу, између председника Србије Александар Вучића и премијера тзв. Косова Аљбина Куртија. Потребан је нови формат преговора и нови преговарачи, сматра Дејан Вук Станковић.

Преговарачи са београдске и приштинске стране, директор канцеларије за КиМ Петар Петковић и представник Приштине Бесник Беслими нису успели да остваре напредак у разговорима о унапред договореним темама, изузев о једној – расветљавању судбине несталих. Није било помака у разговорима о формирању Заједнице српских општина, примени договора о правосуђу, слободи кретања и званичним посетама, имплементацији договора о енергетици.

Професор др Дејан Вук Станковић сматра да је ово довољан показатељ да бриселски преговори више немају никаквог смисла.

„Реално гледано, ту више нема опција докле год се не промени формат тих разговора и докле год ту не постоје озбиљније ствари. Мислим да је бриселски процес у завршној фази своје кризе и да ту неће бити никаквих озбиљних помака, бар не док се не заврше избори у Србији и у Немачкој,“ каже за Спутњик др Станковић.

Како истиче, има утисак да је цела ствар на чекању, јер овај формат преговора да је могао да успе, до сада би успео и сада би сви требало да констатују да мора да се почне из почетка.

„Све то предуго траје. Од времена кад је споразум потписан пре девет година до данас ништа се није озбиљније радило осим што је српска страна испунила своје обавезе а друга није, и самим тим пошто постоји таква асиметрија нереално је очекивати да ће бити и неког успеха у преговорима у којима је увек потребан неки заједнички именитељ који спаја обе стране,“ каже др Станковић.

Када сам говорио о промени формата, додаје Станковић, мислио сам да ово како је замишљено неће моћи да да резултат јер ЕУ нема довољно капацитета да сама буде носилац овог процеса.

„Ту треба да се укључе и други силе које су пре свега део Савета безбедности Уједињених нација а то би подразумевало вероватно и другачије опције када је реч о решавању косовског проблема него што су до сада биле“, мишљења је саговорник Спутњика.

Да ли ће се то десити не знам, каже он, али ако се тражи споразум и договор и као једна организација која је била централни ауторитет онда су ствари јасне.

„Онда се намеће потреба да се промене и носиоци самог тог процеса, односно његови политички покровитељи и да се промене решења. Јер ова решења која су нуђена у бриселском процесу нису имплементирана. Дакле, ако желе решења морају се мењати и предлози“, сматра он.

У случају измене решења, додаје Станковић, мора бити места за Заједницу српских општина јер је она у Бриселском споразуму очито била само нека врста идеје.

„Ни то више није на столу као тема као што смо видели, чим је преговарачки процес угрожен, чим се не примењује договорено, јер да се примењивало ми бисмо имали ЗСО. Она свакако мора да се појави у неком будућем документу али је питање да ли ће се и када такав документ појавити. То зависи од сагласности на ширем међународном плану“, закључује Станковић.

Подсетимо, након састанка с делегацијом Београда представник Приштине Бесник Беслими је рекао да „није постигнут договор у разговору који би омогућио сусрет у Бриселу на највишем политичком нивоу“, јер није било довољно опипљивог напретка за организовање састанка лидера.

Шеф канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је у разговору са делегацијом Приштине постигнут договор да се крајем октобра наставе разговори на експертском нивоу, а да представник приштинске делегације није желео ни о чему другом да разговара, осим о питању несталих.

Извор: Спутњик

Check Also

Боранијашевић: Цене школарина непромењене осим на Медицинском факултету, очекују се квоте за упис у нову школску годину

Пред крај школске 2021/ 22.године, Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, врши …