Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Приштина коначно признала постојање архива УЧK и пристала на њихово отварање

Петковић: Приштина коначно признала постојање архива УЧK и пристала на њихово отварање

Последња рунда техничких разговора у Бриселу између Београда и Приштине показала је апсолутну неспремност приштинске стране за дијалог и преговоре о кључним проблемима у имплементацији и кршењу до сада постигнутих споразума, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

У саопштењу доставњеном медијима директор  Канцеларије за КиМ Петар Петковић истиче да су поруке Бесника Бисљимија, које долазе након разговора, само  наставак политике провокација и Београд се на њих неће освртати, нити ће од разговора икада бежати, онако како је приштински преговарач бежао од свих тема за преговарачким столом које су биле покренуте, од теме ЗСО, енергетике, правосуђа, до тема слободе кретања и регистарских таблица.

“Оно што је важно јесте да је направљен помак по питању несталих и да је Приштина коначно признала постојање архива УЧK и пристала на њихово отварање, чиме оне више неће остати скривене.

То је питање на коме Београд инсистира од самог почетка преговора, јер сматрамо да судбина несталих не сме бити полигон за било какве политизације, због чега смо и током последње рунде преговора предложили јасне механизме за сарадњу на овом пољу.

Породице жртава имају право и интерес да пронађу своје најмилије и Београд је до сада у том правцу дао немерљив допринос претражујући 22 локације и на тај начин, одговарајући на све до сада пристигле захтеве, међу којима је и последња Kижевак.

Због тога је данашња порука из Приштине да је Београд неозбиљан у захтевима за претрагу локација на Kосову и Метохији врхунац цинизма и показује једнострани приступ овој важној теми.

Београд је спреман за наставак сарадње и  очекујемо да се нашим експертским тимовима омогући претрага 9 локација за које постоје утемељена сазнања да крију посмртне остатке Срба”, стоји у саопштењу Петра Петковића.

Саопштење

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …