Главна / Политика / Вучић: Изјава Ђукановића производ аутопројекције, он жели Црну Гору без Срба

Вучић: Изјава Ђукановића производ аутопројекције, он жели Црну Гору без Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, реагујући на изјаву црногорског председника Мила Ђукановића да би Србија Косово без Албанаца и Црну Гору без Црногораца, да се иза те изјаве крије Ђукановићева подсвест, јер је он заправо тај који жели Црну Гору без Срба.

“Ја нити желим нити је могуће Косово без Албанаца, нити Црна Гора без оних који се изјашњавају Црногорци. То је немогуће и никада ми није био циљ”, категорично је изјавио Вучић у Краљеву, одговарајући на питања новинара.

Како каже, иза те изјаве лежи подсвест Мила Ђукановића, који жели, и додаје, увек је желео и све што је радио, радио је да постоји Црна Гора без Срба.

“Ја желим Црну Гору у којој ће да живе Црногорци, Срби, Албанци, Бошњаци, и сви остали, само да сви имају право да буду оно што јесу. Само немојте да се служите триковима. Он жели да стварањем Црногорске православне цркве, покаже да тамо нема СПЦ. Управо сте аутопројекцијом показали да је то тако”, рекао је председник Србије.

Подсетио је да на КиМ живи 93 одсто Албанаца, те поновио да не разуме како неко мисли да он жели да на Космету не буде те нације.

“Измишљате, да бисте сакрили праве намере према Србима у Црној Гори”, поручио је Вучић.

“Не сметам њима ја, него јака Србија”

Председник Вучић приметио је да су сви медији у Хрватској кренули у договорену кампању, која је формално “насловљена” на њега, али је суштински против Србије, српских интереса и било чега у Србији.

Он је навео да разлог за то лежи у напретку Србије, те поручио да не жели, и не би требало да одговарамо на исти начин, већ да наставимо са својим послом, а то је јачање и развој наше земље.

“Ако погледате, послушате или прочитате шта говоре, ту не постоји повод за било шта. Стигао је налог, а када добијете политички налог, онда то морате да радите. Они су (медији у Хрватској) апсолутно унисони. Мислио сам да је то земља у ЕУ, да има другачијих ставова, али су у односу према Србији увек јединствени и увек 100-процентно против”, рекао је Вучић новинарима у Краљеву.

Додаје да ће они увек рећи да то није уперено против Србије, већ против њега, али да се увидом у садржај свих наслова, јасно види да то јесу напади на Србију.

Вучић је поручио да ми морамо другачије да се понашамо. “Колико год они говорили о нашој агресији, агресивности, које нигде нема. Не могу да је виде. Нису ни у Црној Гори, па су измишљали. Нисам отишао у Црну Гору. Нисмо се мешали. Али, дежурни кривац мора да буде Србија, а ја сам само представник”, рекао је Вучић.

На коментаре да Србија жели да избрише 10. април, дан стварања НДХ из календара, Вучић је рекао да нема ни говора о томе, већ да је то извучено из његове изјаве, у којој је појаснио да је потенцијални датум избора наредне године између 3. и 17. априла, али да не би било логично да буде 10. априла, јер је то дан стварања усташке државе под чијом је заставом страдало највише Срба.

“Не одговарам им као председник Србије који може добро да прича о ономе што се збивало у Другом светском рату, као и 90-их година… Они говоре о мојим речима, а ја о њиховим делима. Спалили су све куће Вучића у Чипуљићу 1992. године”, рекао је Вучић.

Како је додао, све што пишу и причају нема везе са истином, осим што им смета снажна Србија.

То раде јер ће их Србија први пут достићи по расту БДП-а, Хрватску која има онолику обалу и приход од туризма, указао је председник Србије.

Он је поручио да одговор на такве нападе не сме да буде хистеричан, нити у истом тону. “Немојте да их вређамо и ја нећу да увредим никог. Ми треба да радимо своје, да гурамо Србију напред, отварамо фабрике, градимо путеве”, рекао је Вучић.

Додао је да он представља “еманацију зла”, зато што се сав тај напредак Србије догађа под Вучићем, па се, каже, прави тај троугао Приштина-Подгорица-Загреб.

“Интересантно ми је да се они не стиде 10. априла, већ се поносе. Док сам председник ништа важно се неће дешавати 10. априла у Србији. Не можемо да га избришемо из календара, ни из сећања, јер је у НДХ највећи број Срба страдао”, рекао је Вучић.

Додао је да је поносан што ће Србија да гради Меморијални центар у Доњој Градини, што се снимају филмови о Јасеновцу, да нам деца не забораве истину.

“Чиме смо увредили Хрвате? Шта сам рекао за њих, шта смо урадили? Је л’ вас вређају чињенице о Јасеновцу, или што Србија расте брже од осталих”, упитао је Вучић.

“Са Додиком редовне консултације”

Вучић је рекао да ће данас са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком имати редован састанак.

Он је, на питање о чему ће разговарати са Додиком, казао да има много тема и да се ради о редовним консултацијама.

На том састанку ће се наћи теме Меморијалног центра у Доњој Градини, па до многих других тема.

„Обавестићу га о мом разговору са високим представником Кристијаном Шмитом. Желим од њега да чујем информацију да су послали судију Албанца, о чему до сада нисмо чули. Ови састанци су уобичајена пракса јер Србија и РС имају најбоље односе“, закључио је он.

“Додатна част што ће Меркел спавати у Београду

Вучић је поновио данас да је огромна част што немачка канцеларка Ангела Меркел долази у Београд и остаје овде најдуже и да ће са њом њом имати више састанака и радну вечеру.

“Увек сам отворен са њом а и она са мном. Никада нећу заборавити подршку коју нам је дала 2015, као и када су нам Хрвати уводили санкције због миграната и сто је подстицала инвестиције. Њени министри раде на довођењу инвеститора, а тога не би било да није ње”, рекао је Вучић и додао да је захвалан Меркеловој и на пружању подршке Берлинском процесу.

Он је истакао да је срећан због њене посете, без обзира шта ћу чути од Меркел непосредно пред окончање свог мандата. ” Дакле хвала јој”, поручио је.

Вучић је поновио и да у Београд ускоро долази председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и да ће тада бити отворени радови на путу Ниш-ПЛочник, првих 5,5 километара, што је важно за Топлицу и Мерошину и Прокупље, Блаце, Куршумлију.

“Три бање имамо у Куршумлији и све ће нам бити ближе, то је од огромног значаја за нас”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о посети специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, Вучић је рекао да не зна тачан датум те посете, али да ће са Лајчаком имати много тема о којима ће разговарати, пре свега о енергетици, предстојећим изборима које ће, рекао је, многи покушати да искористе за додатне притиске против Срба.

Он је најавио и да ће ускоро путовати у званичну посету Турској где ће са председником Реџепом, Тајипом Ердоганом разговарати о билатералним односима.

 “Ничија породица не сме бити угрожена у Србији”

Ничија породица није и не сме бити угрожена у Србији, истакао је Вучић.

Вучић је, на питање да ли је угрожена безбедност породице црногорског премијера Здравка Кривокапића у Србији и зашто мисле да нису безбедни у Србији, рекао да није био упознат са последњим случајем, па је накнадно тражио извештај од МУП-а.

„Био бих ужасно разочаран да било ко мисли да може да ради против било чије породице било где. То би био скандал и говорило најгоре о нашој земљи“, објаснио је он.

Вучић је казао да је више људи из хијераррхије у МУП-у, не само министар, поновило шта се десило.

„То се догађа када се види оружје у колима, посебно у возилу са таблицама одакле долазе припадници шкаљаског и кавачког клана“, констатовао је он.
“Нема никаквих нових активности у вези Рио Тинта”

Председник Србије Александар Вучић истакао је да нема нових активности у вези Рио Тинта, никакве се нове радње не предузимају, већ се чека да та компанија покаже каква им је идеја, те истакао да се одлука неће доносити, а да се народ пре тога не пита.

Вучић је поводом еколошког протеста рекао да тој теми треба приступити веома озбиљно, као и да ће озбиљно одговорити на озбиљне и одговорне примедбе, док ће све остало, каже, бити у складу са законом.

Он је додао да је Србија демократска земља, у којој свако има право да протестује и да изражава незадовољство, док су скупови мирни.

“Не радујем се што је било релативно мало људи. Али, ни то није мали број људи, морате да поштујете и 3.000-4.000 људи. Ту тему морамо да узмемо веома озбиљно, да видимо шта радимо. Бољи животни стандард и већа запосленост људи, доводи до питања чистог ваздуха, канализације, пречишћавања вода… “, рекао је Вучић.

То су, каже, питања на која држава мора да пружи одговор, и одговориће већ у оквиру реализације плана “Србија 2025”.

Он је приметио да се у Србији каже, појавио тренд да је само важно бити против било чега.

“Неки су говорили да нам не треба трећа доза, а онда 10 дана касније, да треба увести трећу дозу вакцине… То је кад немате политику, већ само да будете против”, рекао је Вучић.

Додао је да се јуче видело да, поред снажног покрета антиваксера, сада имамо и антирударе, јер има оних који би да рудари не постоје, да затворимо све руднике, термоелектране…, као и антипутаре.

“Одговорићемо на озбиљан начин на озбиљна и одговорна питања, а све остало биће у скалду са законом”, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Check Also

Селаковић:Србија може да буде задовољна излагањем Танина

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је у Њујорку, после седнице Савета безбедности УН на …